Sivas camileri'nde ahşap minareler
Wooden minaret mosques in Sivas province
  1. Tez No: 715321
  2. Yazar: HİLAL ÇEŞNİAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DENKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap, Minare, Cami, Mimari, Süsleme, Wood, Minaret, Mosque, Architecture, Ornament
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmada, Sivas İl'inde yer alan ahşap minareli camilerin tespiti yapılmaya çalışılmıştır. Tez Konusunun belirlenmesi aşamasında Sivas'ta inşa edilmiş olan ahşap minareli camilerin tespitinin yapılması amaçlanmıştır. Ancak yapılan arazi çalışması sırasında, ahşap malzemenin dayanıksızlığından dolayı, ahşap minarelerin çoğunun yok olduğu ya da ahşap minarelerin yerine taş minarelerin inşa edildiği anlaşılmaktadır. Konuyla ilgili, Sivas'ta inşa edilen camilere ait sınırlı sayıda arşiv belgeleri bulunmaktadır. Ancak bu belgeler incelendiğinde yapıların bünyesinde yer alan ahşap minareler hakkında bilgilere ulaşılamamıştır. Ahşap minareye sahip olan camiler incelendiğinde, yapıların küçük ölçekli ve genellikle mahalle mescidi olarak inşa edildikleri dikkat çekmektedir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, bu yapıların mahalle halkı tarafından kısıtlı bütçe ile inşa edildikleri düşünülmektedir. Sivas'ta yer alan ahşap minareli camilerin detaylı olarak değerlendiren bir çalışma henüz yapılmamıştır. Bu çalışmanın bir diğer önemi, günümüze ulaşan ahşap minarelerin tüm yönleriyle detaylı olarak incelenmiş olmasıdır. Bu sayede günümüze ulaşan eserlerin mevcut durumları incelenerek ortaya konulan verilerin gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayacağını ümit etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, it was tried to determine the wooden minaret mosques in Sivas Province. During the determination of the thesis topic, it was aimed to determine the wooden minaret mosques built in Sivas. However, during the field work, it was understood that most of the wooden minarets were destroyed or stone minarets were built instead of wooden minarets due to the instability of the wooden material. There are a limited number of archival documents on the subject belonging to the mosques built in Sivas. However, when these documents were examined, information about the wooden minarets in the structures could not be reached. When the mosques with wooden minarets are examined, it is noteworthy that the structures were built on a small scale and generally as a neighborhood mosque. Considering this situation, it is thought that these structures were built by the people of the neighborhood with a limited budget. A study evaluating the wooden minaret mosques in Sivas in detail has not been done yet. Another importance of this study is that the wooden minarets that have survived to the present day have been examined in detail with all their aspects. In this way, we hope that the current status of the works that have survived to the present day will be examined and the data revealed will contribute to the transfer of future generations.