İnternet ve oyun bağımlılığı olan ergenlerin ebeveynlerinde mizaç özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the temperament characteristics of the parents of adolescents with internet and game addiction
  1. Tez No: 715435
  2. Yazar: DİLEK ÖZGÜL KATIRCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH ERDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: internet bağımlılığı, ergen, mizaç, internet addiction, adolescent, temperament
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada, internet ve oyun bağımlılığı olan ergenlerin ebeveynlerinde mizaç özelliklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmaya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Polikliniğine başvuran 12-18 yaş aralığında 162 ergen dahil edilmiştir. Tüm katılımcılardan araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyodemografik veri formunu, Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği-Yenilenmiş ölçeklerini doldurmaları istenmiştir. Ayrıca klinik grubundaki katılımcılara Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli Türkçe Uyarlaması, uygulanmıştır. Ayrıca katılımcıların ebeveynlerinden Mizaç Değerlendirme Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri ve Conners Ana Baba Derecelendirme Ölçeği-Kısa Formunu doldurmaları istenmiştir. Bulgular: İnternet bağımlılığı olan ergenlerin ebeveynlerinde depresif ve anksiyöz mizaç puanları kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Ayrıca internet bağımlılığı olan ergenlerin ebeveynlerindeki depresif mizaç puanlarının ergen ve ebeveyndeki eşlik eden psikiyatrik bozukluklar kontrol edildiğinde de bağımsız olarak ergenlerde internet bağımlılığını pozitif yönde etkilediği gözlenmiştir. Sonuç: Ebeveyn mizacı ergenlerde internet bağımlığının patogenezinde potansiyel bir rolü olabilir. Ebeveyn mizacı ile ergenlerde internet bağımlığı arasındaki ilişki açısından daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to examine the temperament characteristics of the parents of adolescents with internet and game addiction. Methods: The study included 162 adolescents aged 12-18 years who applied to Necmettin Erbakan University (NEU) Meram Medical Faculty Child and Adolescent Psychiatry Outpatient Clinic. All participants were asked to fill out the sociodemographic data form prepared by the researchers, Young's Internet Addiction Scale, Anxiety and Depression Scale in Children-Revised. In addition, the Turkish Adaptation of the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia-Now and Lifetime Version for School-Age Children was applied to the participants in the clinical group. In addition, the parents of the participants were asked to fill the Temperament Rating Scale , Brief Symptom Inventory, and Conners Parent Rating Scale-Short Form. Results: Depressive and anxious temperament scores were found to be significantly higher in the parents of adolescents with Internet addiction compared to the control group. In addition, it was observed that the depressive temperament scores of the parents of the adolescents with internet addiction had a positive effect on internet addiction in the adolescents independently when the accompanying psychiatric disorders in the adolescent and the parent were controlled. Conclusion: Parental temperament may have a potential role in the pathogenesis of internet addiction in adolescents. More research is needed in terms of the relationship between parental temperament and internet addiction in adolescents.