Otobüs işletmeleri işgörenlerinin iş değerlerinin oluşmasında bireysel değerlerin rolü üzerine Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi'nde bir araştırma
The role of individual values in the formation of work values bus transportation enterprises employee: a research in Ankara Intercity Terminal Operation
  1. Tez No: 715473
  2. Yazar: MERVE TUNCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: UlaĢım, UlaĢtırma, Karayolları UlaĢtırması, Otobüs ĠĢletmeleri, Değerler, Bireysel Değerler, ĠĢ Değerleri, Transportation, Transport, Highway Transportation, Bus Transportation Enterprises, Values, Individual Values, Work Values
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
Bu çalışmada, Otobüs İşletmeleri işgörenlerinin iş değerlerinin oluşmasında bireysel değerlerinin ne derece etkili olduğu araştırılmıştır. Ayrıca yapılan araştırmada değişkenler arasındaki etki tespit edilerek yerli alanyazına, araştırmanın yapıldığı Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali İşletmeleri'nin işgörenlerinin performanslarının artırımında, davranışlarının önceden belirlenmesi ve ilgili kararlarının alınmasında yöneticilere katkı sağlayacağı ön görülmüştür. Çalışmada iş değerleri ve bireysel değerler ile ilgili uygulamaya yer verilmiştir. Çalışmanın verileri Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi'nde (AŞTİ) faaliyet gösteren 50 Otobüs İşletmesi'nde çalışan 300 işgörenin gönüllülük esasına göre katıldıkları anket tekniği ile elde edilmiştir. Araştırmanın uygulama kısmında öncelikle örneklemini oluşturan AŞTİ işgörenleri hakkında bilgi sahibi olabilmek amacı ile betimleyici istatistiki bilgiler elde edilmiştir. İş değerleri ölçeğinin ve bireysel değerler envanteri ölçeğinin alt boyutlarını belirlemek amacı ile faktör analizi uygulanmıştır. Çalışmanın asıl amacının gerçekleştirilmesi için iş değerleri boyutlarını oluşturan her bir boyuta bireysel değerler boyutlarının etkisi doğrusal regresyon analizi yöntemiyle belirlenmiştir. Korelasyon analizi yardımıyla ise bireysel değerler envanterinin alt boyutları ile iş değerlerinin alt boyutları arasında ise anlamlı bir ilişkinin varlığı, yönü ve şiddeti araştırılmıştır. Araştırma sonucunda ise bireysel değerler envanteri alt boyutlarının iş değerleri üzerinde etkili olduğu oluşan bu etkinin ise belirli boyutlar altında yer aldığı sonucuna ulaşılmıştır. İş değerleri boyutlarından olan araçsal-maddi iş değerleri boyutuna bireysel değerler envanteri alt boyutlarından bağışlama, saygı ve doğruluk boyutunun etkisi, sosyal özgeci iş değerleri boyutu üzerinde bireysel değerler envanteri alt boyutu olan disiplin ve sorumluluk boyutunun etkisi olduğu belirlenmiş, içsel iş değerleri boyutu üzerinde bireysel değerler envanterinde yer alan saygı ve doğruluk boyutunun etkisinin olduğu görülmüştür. Ayrıca bireysel değerler envanterinde dürüstlük, disiplin ve sorumluluk alt boyutlarının ise destekleyici iş değerleri boyutu üzerinde etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this survey, it has been enquired to what shades the individual values of the Bus Transportation Enterprises are influencial in the formation of work values. Furthermore, the reflexion of the versions was designated in the research and it was anticipated that it would contribute to the local body of literature, to the managers of the Ankara Intercity Bus Terminal Operations where the research was handled, in augmenting the performance of the employees, in determining their behaviors in advance and making the concerned decisions. In the survey, the implementation on work and individual values are subsumed. The data of the study was actulized by the survey method in which 300 employees working in 50 Bus Transportation Enterprises in Ankara Intercity Terminal Enterprise (ASTI) participated on a willful basis. In the exercising part of the research, constative statistical information was derived in order to have informations about the ASTI's employees, which generate the examplification. The Factor analysis was practised to determine the sub-scales of the work and the individual values inventory scale. In order to realize the main target of the survey, the impact of individual values dimensions was specified by the linear regression analysis method. With the help of correlation analysis, the existence, direction and severity of a significant relationship between individual values and work values sub-scales were enquired. As a result of the research, it was concluded that the individual values inventory sub-dimensions were effective on work values, and that this effect was under certain dimensions. Individual values on the value of discipline and responsibility, which is the dimension of discipline and responsibility, which is the sub-dimension of individual values inventory, and the effect of respect and accuracy on the tool-material work value dimension, which is one of the work value dimensions, from the individual values inventory sub-dimensions. It was observed that the dimension of respect and accuracy in the inventory had an effect. In addition, the integrity, discipline and responsibility sub-dimensions in the inventory of individual values have proven to have an impact on the supportive work values dimension.