Örgütsel intikam ve örgütsel nostalji arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A research about the relationship between organizational revenge and organizational nostalgia
  1. Tez No: 715474
  2. Yazar: METİN DEMİRKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, ĠĢgören, Ġntikam, Örgütsel Ġntikam, Nostalji, Örgütsel Nostalji, Organization, Employee, Revenge, Organizational Revenge, Nostalgia, Organizational Nostalgia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Bu çalışma, örgüt işgörenlerinin intikam ve nostalji duygusuna eğilimini, işgörenlerin nostaljik düzeylerinin üzerinde intikam duygusunun ne derece etkili olduğu ve örgütsel çerçevede intikam ile nostalji duygusunun arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, örgütsel intikam ve örgütsel nostalji değişkenleri arasındaki ilişki tespit edilerek hem yerli alanyazına hem de araştırmanın yapılacağı kuruma katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Çalışmada iş yaşamında intikam ve nostalji kavramlarına odaklanılmış, işgörenler tarafından intikam ve nostalji duygusunun nasıl ortaya çıktığını, bu duyguların hangi davranışlarla kendini gösterdiği anlaşılmaya çalışılmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde intikam duygusunu güdüleyen durumlar ve intikam alma biçimleri çerçevesinde tartışılmıştır. İkinci bölümünde ise nostalji olgusu kavramsal çerçevede incelenilerek, işgörenlerin nostaljik hissetmelerini tetikleyen nedenlerin ne olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda yapılan bu çalışma, örgütlerdeki çoğu olumsuz davranışların ana kaynağı olarak görülen intikam olgusunun öncüllerinin ve sonuçlarının, türlü durumların intikam alma biçimlerinde ve güdülenmede yaptığı farklılıkların, işgörenlerin nostaljik düzeylerini ne tür durumlarda ve ne ölçüde etkilediğinin, ayrıca intikam ile nostalji olgusunun arasındaki ilişkinin anlaşılması açısından yararlı olacaktır. Çalışma, yukarıda açıkladığımız amaç doğrultusunda gerçekleştirilmiş ve basit rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak Kütahya'da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir örgütte 400 işgörene anket uygulanmıştır. Araştırmanın verilerine çalışmanın üçüncü bölümünde yer verilmiştir. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniğine başvurulmuştur.. Elde edilen verilerin analizinde standart sapma, aritmetik ortalama, t testi ve ANOVA testi gibi betimsel ve istatistiksel testlerden yararlanılmıştır. Çalışmanın elde edilen bulgularına göre, örgütsel nostalji düzeyine verilen yanıtlardan hareketle, her bir yaş grubunun haftada veya ayda bir kez nostaljik deneyimler yaşadıklarını göstermektedir. Korelasyon analizinde varılan sonuç ise örgütsel intikam ölçeği alt boyutları içerisinde yalnız örgütsel intikam nedenleri boyutu ile örgütsel nostaljik düzeyi boyutu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Öte yandan regresyon analizi sonucunda sadece örgütsel intikam nedeni boyutunun örgütsel nostaljik düzeyi etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca, işgörenlerin örgüt içerisinde intikam gütme gibi davranışlarda bulunmayacakları, olası haksızlık ve onur kırıcı davranışlar karşısında dahi iş araç gereçlerini kötüye kullanma, mesai kavramına uymama, performans düşüklüğü gibi davranışlarda bulunulmayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is realized to determine the tendency of organizational employees revenge and the emotion nostalgia, what an extent effect has the emotion of revenge over employee nostalgia, level and also to determine the relationship between revenge and emotion of nostalgia at organizational area. Also by determining the relation between variables organizational revenge and organizational nostalgia, it is considered that it will provide contribution where the research wil be done. At the work it's beeing focused on the concepts of revenge and nostalgia, how the emotion of nostalgia comes up by the employee and it is tried to be understand by which behaviours show these emotions themselves. Consisting of three parts, at the first part of this study, the statuses motiveting revenge and the settings of figures of taking revenge is discussed. At the second part of the work, it was tried to explain what reasons triggereed, make employee feel nostalgia, by examining the phenomenon nostalgia in a conceptual area. This study of work beeing made at this direction will be usefull in order to understand, in what ways and measures are effecting the employee nostalgia level the pioneers and results of taking revenge which are seen the main source of the negative behaviours at organizations and the relationship between revenge and phenomenon nostalgia. The study was carried out in line with the purpose we explained above and a questionnaire was applied to 400 employees in an organization operating in the automotive sector in Kütahya using simple random sampling method. The date of the research take part in the third part of the work. It's being applied to survey technique from the quantitative research method. In the analysing of obtained data, it has been benefited from descriptive and statistically tests like standard deviation, arithmatic avarage test, ANOVA test. According to the results of the work, with the motion of the answers given to the level of organizational nostalgia, there is seen that each group of age live nostalgia experiences once a week or a month. According to the correlation analysis solutions, there was seen a positive meaningfull relationship between organizational revenge reasons and organizational nostalgia level on the other hand as a result of regression analysis, it is determined only organizational revenge reason is effecting organizational nostalgia. Also it is reached to the result that, employees in the organizationwon't have the behaviour at avenge, even against possible injustice and degrading behaviours, they would not abuse working tools, evoid not complying working hours and not having low performance behaviour.