Türkiye'de kadınların siyasetteki yeri: Adana ili örneği
The place of women in politics in Turkey: The case of Adana province
  1. Tez No: 715472
  2. Yazar: ZEYNEP AVCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kadınların Siyasal Temsili, Siyasal Partilerde Kadın Üyeler, Siyasal Temsil ve Katılım, Female Members in Political Parties, Political Representation and Participation, Political Representation of Women
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Osmanlı Dönemi'nden günümüz Türkiye'sine uzanan kadın hareketinin geçmişi çok uzun yıllar öncesine dayanmaktadır. Kadınlar mücadeleye başlarken siyasal hak mücadelesinden önce birey olduklarını kanıtlama mücadelesi vermişlerdir. Sonrasında kendilerini de bir vatandaş olarak kabul ettirmeyi başaran kadınlar siyasal hak mücadelesine başlamışlardır. Fransız İhtilali sonrası kadınların başlatmış olduğu ilk dalga feminizm olarak kabul edilen dönemin de etkisiyle Türkiye'de oy hakkı mücadelesi başlamış olup 1934 yılında Türkiye'de kadınlar seçme ve seçilme hakkına sahip olmuşlardır. Bu tarihten günümüze kadar geçen süre zarfında kadınların eşitlik mücadelesi devam etmiştir. Seçme ve seçilme hakkını elde ettikleri dönemden bu yana geçen 87 yılda ne yazık ki yerel ve ulusal siyasette kadınların temsil oranları %50'nin altında kalmıştır. Bu çalışmada kadınların siyasette yer alamamalarının nedenleri ve siyasette yer alan kadınların nasıl bir süreç yaşadıklarına değinilmiştir. Bu kapsamda Adana'da yapılan saha araştırmasında 9 siyasi parti üyesi ve 1 sivil toplum kuruluşu üyesi ile görüşme yapılmıştır. Araştırmada“Adana ilindeki kadınların siyasete katılım süreçleri nasıl gerçekleşmektedir?”sorusuna yanıt aranmıştır. Saha araştırmasında 5 temel önermeden yola çıkılarak, bu önermeler sonuç kısmında doğrulanmıştır. Kadınların siyasette bu denli az oranlara yer almasının temelde toplumsal cinsiyet normlarının eşit olarak dağıtılmamasından ve toplum tarafından eşit olarak benimsenmemesinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Sonuç kısmında yer verdiğimiz öneriler her ne kadar siyasi partiler ve hükümet tarafından uygulansa da toplumsal cinsiyet normları toplum tarafından eşit olarak benimsenmedikçe bu önerilerin uzun vadede etkili olamayacağını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The history of the women's movement, stretching from the Ottoman Period to today's Turkey, goes back many years. When women started the struggle, they struggled to prove that they were individuals before the struggle for political rights. Afterwards, women who succeeded in making themselves accepted as citizens started the struggle for political rights. With the effect of the period accepted as the first wave feminism initiated by women after the French Revolution, the struggle for suffrage started in Turkey and women had the right to vote and be elected in 1934. From this date to the present, women's struggle for equality has continued. In the 87 years that have passed since they gained the right to vote and to be elected, unfortunately, the representation rate of women in local and national politics has remained below 50%. In this study, the reasons why women cannot take part in politics and the process of women taking part in politics are mentioned. In this context, in the field research conducted in Adana, 9 political party members and 1 non-governmental organization member were interviewed. In the research,“How do women participate in politics in Adana province?”search for an answer to the question. Based on 5 basic propositions in the field research, these propositions were confirmed in the conclusion. We can say that the low rate of women in politics is mainly due to the unequal distribution of gender norms and their unequal adoption by the society. Although the recommendations in the conclusion part are implemented by political parties and the government, we can say that these recommendations will not be effective in the long run unless gender norms are equally adopted by the society.