Çevre hareketlerinde kadının rolü üzerine nitel bir araştırma: Kütahya TEMA Vakfı
A qualitative research on the role of women in environmental movements: Kütahya TEMA Foundation
- Tez No: 715476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre Hareketleri, Çevre, Ekofeminizm, Kadın, Toplumsal Hareketler, Ecofeminism, Environment, Environmental Movements, Social Movements, Woman
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
İnsanoğlu var olduğu ilk günden beri doğa ile hep iç içe yaşamıştır. Bütün insanların doğa ile yakın olmasının yanı sıra kadın ve doğa çoğu kez birlikte anılmıştır. Bunun nedeni kimi zaman her ikisinin ortak özelliklerinden kimi zaman da yaşamış oldukları ortak acılardan kaynaklanmıştır. Kadın ve doğa arasındaki yakınlığın nedeni ne olursa olsun kadın, doğayı korumayı kendisine görev edinmiştir. Nitekim günümüzde de gerçekleştirilen çevre hareketlerinde, kadınların en ön sıralarda yer aldıkları görülmektedir. Kadın toplumsal yaşamdaki davranışları ile dikkat çekmiş ve insanlar arasındaki iletişimde etkili olmuştur. Bu yüzden kadın en önemli kültür taşıyıcısıdır. Kadın tıpkı doğa gibi tüm insanları içinde barındırmaktadır. Aynı zamanda kadının içindeki bu çeşitlilik onun doğayı korumasında da önemli rol oynamıştır. Kadının çevre hareketlerindeki tutumları toplumsal yaşamdaki etkisi ile doğru orantılıdır. Bu yüzden kadının bu tutumları ve toplumlardaki etkisi nesilden nesile aktarılmalıdır. Kadınların, çevre hareketlerindeki rolünü ele alan ve görüşme yöntemi kullanılan çalışmada; kadının, çevre hareketlerindeki rolünün etkilerinin ve nedenlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu incelemede kadın, doğa ve çevre hareketi ile ilgili sorular hazırlanmıştır. Sorular Kütahya TEMA Vakfı'ndaki gönüllü kadınlara yöneltilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda ise kadınların, çevre hareketlerinde etkili bir rol üstlendikleri ve bu rolün temel nedenin kadının ve doğanın ortak özelliklerinden kaynaklandığı sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Mankind has always lived in harmony with nature since the first day of its existence. In addition to the closeness of all people with nature, women and nature are often mentioned together. The reason for this is sometimes due to the common characteristics of both and sometimes the common pain they have experienced. Whatever the reason for the closeness between woman and nature, women have taken it their duty to protect nature. As a matter of fact, it is seen that women are at the forefront of environmental movements carried out today. The woman did not attract attention with her life and was effective in communicating with people. Therefore, women are the most important cultural carriers. Women, like nature, contain all human beings. At the same time, this diversity in women has also been effective in her protection of nature. The attitudes of women in environmental movements are directly proportional to their effects on social life. Therefore, this attitude of women and their interaction in societies should be transferred from generation to generation. In the study, which deals with the role of women in environmental movements and using the interview method; It is aimed to reveal the effects and reasons of the role of women in environmental movements. In this review, questions about women, nature and environmental movement were prepared. Questions were directed to volunteer women at the Kütahya TEMA Foundation.It is revealed that they will be used in content-related content, that they play a role in environmental movements and that this basic foundation originates from its goal.