Migren hastalarında duygu düzenleme güçlüğünün, ağrının şiddeti, ağrının süresi ve yeti yitimi ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between emotion regulation difficulty, pain intensity, pain duration and disability in migraine patients
- Tez No: 715576
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Migren, Yeti Yitimi, Pain, Diffuculty in Emotion Regulation, Migraine, Disability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmamızda migren hastalarında duygu düzenleme güçlüğünün, ağrının şiddeti, süresi ve yeti yitimi ile olan ilişkisi incelenmiştir. Bu çalışma 70 migren, 66 kontrol grubu olmak üzere 136 katılımcıdan oluşmaktadır. Bu kapsamda migren hastalarına sosyodemografik bilgileri ve hastalık özellikleri ile bilgi almak için 'Yapılandırılmış Anket Formu, duygu düzenleme güçlüğünü ölçmek için Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği- Kısa Form (DDGÖ-16), ağrının şiddetini ölçmek için Vizüel Analog Skala (VAS) ve migrene bağlı yeti yitimini ölçmek için ise Migren Yeti Yitimi Ölçeği (MIDAS) uygulanmıştır. Kontrol grubundan ise sosyodemografik özellikleri alınmış ve DDGÖ-16 uygulanmıştır. Çalışma sonucunda migren ataklarını en çok tetikleyen faktörün duygusal değişim olduğu tespit edilmiştir. Migrene bağlı yeti yitimin ise ağrı şiddeti ve baş ağrısı sıklığı tarafından yordandığı bulunmuştur. Migren hastalarının, kontrol grubuna göre daha fazla duygu düzenleme güçlüğü yaşadığı görülmüştür. Ayrıca kişinin olumsuz duygularına olumsuz ikincil duygusal tepkiler verme eğilimini veya kişinin sıkıntısını kabul etmeyen tepkilerini yansıtmasını ifade eden 'kabul etmeme' alt ölçeğinden, migren hastaları, kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek puan almıştır. Migren hastalarında yaş, cinsiyet, eğitim durumları ile duygu düzenleme güçlüğü, ağrı şiddeti ve süresi, yeti yitimi arasında bir ilişki bulunamamıştır. Migren hastalarında duygu düzenleme güçlüğü ile ağrının şiddeti ve süresi arasında bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca 4.derece yeti yitimi yaşayan migren hastalarının, kabul etmeme' alt ölçeğinde 1.derecede yeti yitimi yaşayan hastalara kıyasla daha düşük puan aldıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In our study, the relationship between difficulty in emotion regulation and pain severity, duration and disability was investigated in migraine patients. This study consists of 136 participants, including 70 migraine and 66 control group. In this context, the 'Structured Questionnaire Form' to obtain information about the sociodemographic information and disease characteristics of migraine patients, the Difficulties in Emotion Regulation Scale-Short Form (DERS-16) to measure the difficulty in emotion regulation, the Visual Analog Scale (VAS) to measure the severity of the pain, and Migraine Disability Scale (MIDAS) was used to measure migraine-related disability. As a result of the study, it was determined that the most triggering factor of migraine attacks was emotional change. Migraine-related disability was found to be predicted by pain severity and headache frequency. It has been observed that migraine patients have more difficulty in emotion regulation than the control group. In addition, migraine patients scored significantly higher than the control group in the 'nonaccept' subscale, which expresses the tendency to give negative secondary emotional reactions to one's negative feelings or to reflect the person's reactions that do not accept their distress. No relationship was found between age, gender, educational status, difficulty in emotion regulation, severity and duration of pain, and disability in migraine patients. No relationship was found between difficulty in emotion regulation and the severity and duration of pain in migraine patients. In addition, it was observed that migraine patients with grade 4 disability had lower scores on the 'nonaccept' subscale compared to patients with grade 1 disability.