Voleybol sporcularında zihinsel dayanıklılık ve sporda imgeleme becerisi arasındaki ilişki
The relationship between mental toughness and in sport imagery skills ln volleyball athletes
- Tez No: 715607
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD HAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Voleybol, Zihinsel Dayanıklılık, İmgeleme, Spor, Volleyball, Mental Toughness, Imagery, Sport
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Araştırmada, voleybol sporcularında zihinsel dayanıklılık ve sporda imgeleme becerisi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırmaya voleybol 1. lig'de mücadele eden 105 erkek 85 kadın olmak üzere toplam 190 sporcu katılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak;“Kişisel Bilgi Formu”, Sheard ve ark. (2009) tarafından geliştirilen Altıntaş ve Bayar-Koruç (2016) tarafından Türkçe geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılan“Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri”, Hall ve ark. (1998) tarafından geliştirilen Vurgun (2010) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Sporda İmgeleme Envanteri”uygulanmıştır. Verilerin analizinde ikili gruplarda Mann Whitney-U testi, üç ve üzeri gruplarda ise Kurskal Wallis testi, bununla birlikte betimsel analizler, aritmetik ortalama, yüzde ve frekans tabloları da analizler içinde kullanılmıştır. Ayrıca Spearman Korelasyon testi bağımsız ve bağımlı değişkenlerle alt boyutlar arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını tespit etmek için kullanılmıştır. Son olarak, bağımsız değişkenin bağımlı değişkeni ne düzeyde açıkladığını bulabilmek için de Bootstrap yöntemiyle basit doğrusal regresyon testi kullanılmıştır.Bulgular: Analiz sonuçlarına göre, sporcuların zihinsel dayanıklılık genel toplam puanları cinsiyet, eğitim durumu, takım pozisyonu, spor yapma yılına göre farklılık göstermediği, yaş ve antrenmana ayrılan gün sayısına göre ise farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sporda imgeleme genel toplam puanlarında ise cinsiyet, eğitim durumu, yaş, spor yapma yılı, takım pozisyonuna göre farklılık göstermediği, antrenmana ayrılan gün sayısına göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sporcuların genel toplam zihinsel dayanıklılık düzeylerinin ortanın üzerinde olduğu, sporda imgeleme düzeylerinin ise orta noktaya göre hayli yüksek olduğu bulunmuştur.Sonuç: Elde edilen bulgular ışığında, zihinsel dayanıklılık ölçeği ile sporda imgeleme ölçeği genel toplam puanı arasında pozitif yönlü, düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aims to investigate the relationship between mental toughness and sport imagery skills in volleyball athletes.Material and Method: A total of 190 athletes, including 105 males and 85 females competing in the volleyball premier league, participated in the study. In the study,“Personal Information Form”, the“Sports Mental Toughness Questionnaire (SMTQ)”, which was developed by Sheard et al. (2009), and its Turkish reliability and validity was studied by Altıntaş and Bayar-Koruç (2016), and the“Sports Imagery Questionnaire”, developed by Hall et al. (1998) and adapted into Turkish by Vurgun (2010) were used as data collection instruments. In the data analysis, the Mann-Whitney-U test for binary groups, and the Kruskal-Wallis test for three or more groups, as well as, descriptive analysis, arithmetic mean, percentage, and frequency tables were used. In addition, the Spearman Correlation test was used to determine whether there is a significant relationship between independent and dependent variables and sub-scales. Finally, a simple linear regression test using the Bootstrap method was used to determine the extent that the independent variable explains the dependent variable.Results: According to the analysis results, the overall total score of the mental toughness of athletes does not differ according to gender, educational status, team position, and years in sports, but differs according to age and the number of days allocated to training. It was found that the overall scores of sports imagery did not differ according to gender, educational status, age, years in sports, and team position, but differed according to the number of days allocated to training. It was found that the overall total mental toughness levels of athletes were above the average, and their level of sports imagery was significantly higher than the midpoint.Conclusion: In the light of the results obtained, a positive, weak, and significant relationship was found between the mental toughness questionnaire and the overall total score of the sports imagery questionnaire.