Çokkültürlü ortamda kültürlerarası iletişim yeterliliği ve hizmet verme yatkınlığı: Turist rehberleri üzerine bir inceleme
Intercultural communication competence and service orientation in multicultural environment: An investigation on tourist guides
  1. Tez No: 715606
  2. Yazar: MERVENUR ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası İletişim Yeterliliği, Hizmet Verme Yatkınlığı, Çokkültürlü Ortam, Turist Rehberleri, Intercultural Communication Competence, Service Orientation, Multicultural Environment, Tourıst Guides
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Yapılan araştırmada turist rehberlerinin kültürlerarası iletişim yeterlilikleri ve hizmet verme yatkınlıkları ile çeşitli demografik değişkenlerin, mesleki donanımların, kendilerini yeterli hissetme durumlarının arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Dolayısıyla araştırmanın amacı çokkültürlü ortamlarda hizmet veren turist rehberlerinin kültürlerarası iletişim yeterlilikleri ve hizmet verme yatkınlıklarının belirlenmesidir. Araştırmanın amacı doğrultusunda ilk olarak ilgili alanyazın taraması gerçekleştirilmiştir. Alanyazın taraması sonrasında araştırma amaçlarına ulaşabilmek için turist rehberlerine anket uygulanmıştır. Araştırmanın evreni, Turist Rehberleri Birliği'ne kayıtlı 11.641 turist rehberi, örneklemini ise 9063 eylemli turist rehberi oluşturmaktadır. Anket formu, Turist Rehberleri Birliğine kayıtlı eylemli turist rehberlerine uygulanmış, 342 anket formu değerlndirmeye alınmıştır. Araştırma sonucunda turist rehberlerinin kültürlerarası iletişim yeterliliklerinin cinsiyet ve ruhsatname türü değişkenlerine göre değiştiği ancak hizmet verme yatkınlıklarının demografik değişkenlere göre bir değişim göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca turist rehberlerinin hizmet verme yatkınlıklarını mesleki memnuniyetlerinin, kendilerini kültürlerarası iletişimde yeterli hissetmelerinin ve hizmet vermede yeterli hissetme durumlarının etkilediği belirlenmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm araştırmanın konusu, amacı, önemi, varsayımları, sınırlılıkları ve tanımları içermektedir. Araştırmanın ikinci bölümünü kavramsal çerçeve oluşturmaktadır. Üçüncü bölüm araştırmanın veri toplama araç ve yöntemlerini, evren ve örneklemini içeren yöntem bölümüdür. Dördüncü bölümde araştırmanın bulguları ve yorumlarına yer verilmiştir. Araştırmanın beşinci bölümü ise araştırmanın sonuçlarına bağlı olarak önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, those subjects were examined that the relationship between the intercultural communication competencies of tourist guides and their service orientation. In addition, it has been surveyed whether there is a significant relationship between tourist guides' intercultural communication competence and service orientation and various demographic variables, professional equipment, and their feelings of competence. Thus, this research aimed to examine the intercultural communication competencies and service orientation of tourist guides serving inside multicultural environments. As the research aims, firstly, a literature review has been completed. After the literature review, a questionnaire was applied to the tourist guides to reach the research objectives. The study group in this research consists of 11,641 tourist guides registered to the Tourist Guides Association, and the sample is 9063 tourist guides with action. The questionnaire has been applied to the active tourist guides registered with the Tourist Guides Association. With the results of the research, it has been concluded that the intercultural communication competencies of the tourist guides changed according to the variables of gender and license type, but their inclination to serve did not change according to the demographic variables. Moreover, the research shows that tourist guides' service dispositions are affected by their professional satisfaction, feeling both competent in intercultural communication and in providing service. This research has divided into five parts. The first part includes the subject, purpose, importance, assumptions, limitations and definitions of this research and the second part of the research is the conceptual framework. In the third section is the method section, which includes the data collection tools and methods of the research, the population and the sample. In the fourth chapter, the conclusions and comments of the research gave. In the fifth part of the research, suggestions are given based on researches results.