Otizm spektrum bozukluğu ile eşlik edenanında ekolalide replik öğretimi
- Tez No: 715621
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum bozukluğu, ekolali, gelişim, replik öğretimi, dilsel gelişim, Autism spectrum disorder, echolalia, scripts training, linguistic development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
OSB çoğunlukla bireyin 0-3 yaşları arasında ortaya çıkan ve yaşamı boyunca süren, bireyin çevresiyle söze dayalı ve söze dayalı olmayacak şekilde düzgün temaslar kuramaması gibi tanımlayabileceğimiz gelişimsel bozuklukla alakalı bir durumdur. Hemen teşhis ve yararlı eğitimle kişinin bağımsız beceriler geliştirmesinde büyük rol oynamaktadır. Ekolali kişinin işittiği kelime ve cümleleleri yeniden söylemesidir. OSB'yle benzer şekilde ilerleyen; duyduğunu tekrar etme bozukluğuna, çok fazla rastlanır. İşittiğini tekrar etme durumunun, bireyde yaşamı boyunca sürmesi bireyin etkileşimlerinde sıkıntılara neden olabileceğinden işittiğini tekrar etmesinin en aza indirilmesi ayrıca imkan varsa büsbütün yok edilmesi amaçlanmalıdır. Bu çalışma, Uşak ili Eşme ilçesinde bulunan MEB bünyesinde bulunun özel eğitim ve alt sınıflarında öğrenimine devam eden ve anında ekolalisi bulunan 3 OSB'si olan bireyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada OSB ile eşlik eden anında ekolali durumunun replik öğretimiyle azaltılması hedeflenmektedir. Çalışmada katılımcılar arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli ele alınmıştır. Bu çalışmada yapılan uygulamada OSB'si olan bireylerin anında ekolali durumu üzerindeki replik öğretimi: başlama düzeyi, uygulama aşaması, uygulama aşaması sonrası yoklama, genelleme ve izleme arasındaki olası ilişkiler doğru ve yanlış tepki verme oranlarına göre analiz edilmiştir. Uygulamaya katılan bireylerin yaş ortalaması 9-10 aralığındadır. Araştırmada OSB'si olan 3 bireyin başlama düzeyi oturumlarında doğru tepki verme oranları düşük seviyede seyrederken gerçekleştirilen replik öğretimi sonrası ekolalide replik eğitiminin doğru tepki davranışı sayısını arttırtığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada yapılan uygulama sonrası, genelleme ve öğretim bittikten 2 hafta sonra gerçekleştirilen izleme oturumlarında edindikleri becerileri sürdükleri gözlemlenmiştir. Yapılan araştırma sonucunca Otizm Spekturum bozukluğu olan bireylerde görülen ekolali probleminin replik öğretimi ile azaltılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. vi
Özet (Çeviri)
Autism spectrum disorder (ASD) is a developmental disorder that usually begins in the first 3 years of age and continues througout life and can be expressed as an inablity to establish a verbal and non-verbal relationship. Early diagnosis and appropriate rehabilition program play an important role in the development of individual skills. Echolalia is the condition that an individual repeat the sounds, words and sentences that's he hears. Echolalia is frequently seen in developmental syndromes such as ASD. Since the continuation of echolaline in children for a long time may lead to a decline in the communication skills of the child, the echolalia should be reduced or, if possible, completely eliminated. This study was carried out with 3 participants who were educated in special education and rehabilitation centers affiliated to the Ministry of National Education in Eşme, a district of Uşak. İn this study it is aimed to reduce the immediate echolalia status with ASD by scripts training. İn this stuyd, it is aimed to reduce the immediate echolalia status accompanied by OSB via scrpit training instruction. İn this study a multiple probe design was used. İn this study, the scripts training procedures on the immediate echolalia of the individuals with ASD were analysed according to baseline, intervention phase, post intervention probe, generalization and maitenance phases related with right and wrong response rates. The mean age of the participants was betweem 9-10 years. Finally, it was concluded that 3 students with ASD had low level of correct response in the baseline sessions however, after the scripts training procedures were applied on the immediate echolalia, number of correct response behaviors were increased. Related skills were held 2 weeks after generalization during maintenance sessions. As a result of this study, it was concluded that the echolalia problem seen in individuals with ASD can be reduced by scripts training. viii