The letters of Louis XV. to the Ottoman Sultans and Grand Viziers (1715-1774)
XV. Lui nin Osmanlı Sultanları ve Vezirazamlarına gelen mektupları
- Tez No: 715715
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BÜYÜKAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Fransa, XV. Louis, Nâme-i Hümâyûn, Osmanlı İmparatorluğu, Padişah, Bâb-ı âli, Sadrazam, Diplomasi, France, Louis XV, Nâme-i Hümâyûn, Ottoman Empire, Sultan, Sublime Porte, Grand vizier, Diplomacy
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Çalışmamızın konusu, 1715-1774 yılları arasında Fransa Kralı olan XV. Louis'in Osmanlı padişahları ve sadrazamlarına gönderdiği mektuplardır. Osmanlı – Fransız ilişkilerine kaynak teşkil eden mektupların ele alındığı bu çalışma, dört bölümde planlandı. Giriş kısmında Nâme-i hümâyûn ve Nâme-i Hümâyûn Defterlerinin önemi belirtildi. Ayrıca nâme-i hümâyunlarla ilgili olarak daha önce yapılan çalışmalar ile yaptığımız bu çalışma hakkında açıklamaya yer verildi. İkinci bölümde; önce XV. Louis'in biyografisine yer verilerek sonrasında Osmanlı İmparatorluğu ile Fransa arasındaki ilişkiler, başlangıçtan XV. Louis dönemine kadar ve XV. Louis dönemi olmak üzere iki kısımda ele alındı. Üçüncü bölümde ise; XV. Louis tarafından Osmanlı padişahları ve sadrazamlarına gönderilen mektupların özetleri tablo halinde verildi. Dördüncü bölümde, belgelerin transkripsiyonlarına yer verildi. Son olarak da genel değerlendirme yapıldı. Okunuşundan emin olunamayan kelimeler (?) işareti ile gösterilirken, cümlede eksik olduğu tahmin edilen kelimeler de [ ] işareti içinde verilmişdi. Transkribe edilen belgelerin görüntüleri ise çalışmamızın ekler kısmında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject matter of our study is the letters that King of France Louis XV sent to the Ottoman sultans and grand viziers between 1715-1774. The study, which discussed source constitute letters for the Ottoman-French relations, planned in four sections. The importance of Nâme-i Hümâyûn and Nâme-i Hümâyûn Books is expressed in the introduction part. In addition, previous studies on Nâme-i Hümâyûns and an explanation about this study we have conducted are provided. In the second part, first, the biography of Louis XV was included and then the relations between the Ottoman Empire and France were addressed in two parts as the period from the beginning until the era of Louis XV and as the era of Louis XV. In the third section, Summaries of the letters sent by Louis XV to the Ottoman sultans and grand viziers are provided in tables. In the fourth part, transcriptions of the documents are included. Finally, a general assessment was made. Words whose pronunciation could not be sure were marked with a (?) sign, while words that were considered to be missing in the sentence were provided within the [ ] sign. The images of the transcribed documents are present in the appendices section of our study.