TRB1 bölgesi muhasebe meslek mensuplarının mali tablo ve finansal okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A study to determine the financial literacy levels of accounting professionals of the TRB1 region
  1. Tez No: 715727
  2. Yazar: AYSUN SANDAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLKİF YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Mali Tablo Okuryazarlığı, Muhasebe Meslek Mensubu, Financial Literacy, Financial Statement Literacy, Professional Accountant
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Globalleşen dünya ekonomisine ayak uydurmak adına finans kavramına olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Finans ile ilgili terimlere hâkim olup bu terimlerin kullanım alanlarındaki etkilerini analiz edebilme kabiliyeti finansal okuryazar olmaktan geçmektedir. Finansal işlemler ve olaylar neticesinde oluşan mali tablolar ise işletmelerin mali durumu hakkında fikir edinmemize yardımcı olacaktır. İşletmelerin ekonomik durumunu özetleyen mali tabloları yorumlamak için ise mali tablo okuryazarlığına gereksinim duyulmaktadır. Dolayısıyla finansal okuryazarlık ve mali tablo okuryazarlığı farklı terimler gibi görünse de birbirlerinin tamamlayıcısı durumundadırlar. Öte yandan ticari yaşamın içinde yer alan, devlet ile mükellefleri arasında köprü görevi gören muhasebe meslek mensuplarının finansal donanımlarının üst düzeyde olması adeta zorunluluk olarak görülmektedir. Hissedarlar, yatırımcılar, yöneticiler, bankalar ve devlet gibi birçok kesimi kapsayarak verecekleri kararlarda yol gösterici olan muhasebe meslek mensupları geniş kitlelere hitap etmektedir. Meslekleri gereği finansal farkındalıkla oluşturmuş oldukları mali tabloların işletmeler açısından ifade ettiği anlamların doğru şekilde tahlil edilmesi oldukça önem arz etmektedir. Bu bağlamda yapılan çalışma ile birlikte; mali müşavirlerin, finans ve mali tablolar hakkında bilgi dağarcıklarında yer alan kuramların doğru şekilleriyle yüzleşmeleri açısından ehemmiyet taşıyacağı düşünülmektedir. Oluşan finansal bilinçle kendilerini güncelleyerek hem vermiş oldukları hizmetin kalitesini hem de toplumsal refahın artmasını sağlamış olacaklardır. Çalışmamızın amacı; Tunceli, Elazığ, Bingöl, Malatya illerinde bulunan meslek mensuplarının mali tablo ve finansal okuryazarlık düzeylerini karşılaştırarak okuryazarlık düzeylerinin saptanmasını sağlamaktır. Muhasebe meslek mensuplarına demografik, finansal ve mali tablolar hakkında sorular içeren anket çalışması yapılmıştır. Çalışmamız S.P.S.S. paket programında analiz edilmiş olup çoktan seçmeli soruları içermektedir. Araştırma kısıtımız olan illerde yapılan anket çalışması yüz yüze ve pandemi nedeniyle online olarak yapılmıştır. İşlerinin yoğunluğunu sebep göstererek anket çalışmasına katılımdan kaçınılmasına rağmen 200 mali müşavire ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda mali tablo ve finansal okuryazarlık düzeyleri ortalamanın üzerinde yüksek seviyelerde seyretmektedir. Bu çalışmanın daha önce TRB1 bölgesinde hiç yapılmamış olmasına dikkat çekilerek bilimsel çalışmalara katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to keep up with the globalizing world economy, the interest in the concept of finance is increasing continuously. Financial literacy is defined as the ability to master the terms related to finance and analyze the effects of these terms in their usage areas. The financial statements are formed as an output of financial transactions and events and they help us to get an idea about the financial situation of the enterprises. Financial statement literacy is needed to interpret financial statements that summarize the economic status of enterprises. Therefore, financial literacy and financial statement literacy may seem like different terms but they are complementary to each other. Besides, the professional proficiency of accounting professionals should be at high level because they act as a bridge between the state and its taxpayers and they are an important partner of the commercial life. Accountants are in touch with many group of people such as shareholders, investors, managers, officials of banks and the governments, so they are guiding many decision makers. So, It is very important to be able to analyze the financial statements of enterprises which are created with financial literacy due to the accounting profession. In this context, this study emphasizes that it is very important for financial advisors to agree with the forms of theories about the finance and financial statements. As a result of obtained financial awereness, accountants would update their level of knowledge, improve their service quality and contribute to the welfare of the society. The aim of this study is to determine and compare the financial literacy levels and financial statements of accounting professionals operating in the provinces of Elazığ, Tunceli, Bingöl and Malatya in the TRB1 region. A survey was conducted with accountant professionals, including questions about demographics, finance and financial statements. The survey includes multiple choice questions and the results has been analyzed with the S.P.S.S. package program. The survey has been conducted face-to-face and online in some provinces due to the pandemic. Totally 200 accountant professionals are participated and contributed to the study.As a result of the study, it has been determined that the financial statement and financial literacy levels are above the average in the region. This study is considered to have contributions to the scientific area because of its outputs and this is the first time such a research is conducted in the TR1 region.