Güzel Sanatlar liselerinde 11 ve 12. sınıf öğrencilerinin bağlama eğitimi öğretim programının incelenmesi
Investigation of the baglama education curriculum of the 11th and 12th grade students in Fine Arts higs schools
  1. Tez No: 715728
  2. Yazar: UMUT YAYMAK
  3. Danışmanlar: PROF. ZEHRA SEÇKİN GÖKBUDAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlama Eğitimi, Öğretim Programı, Güzel Sanatlar Liseleri, Baglama Education, Curriculum, Fine Arts High Schools
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma, Güzel Sanatlar Liseleri 11 ve 12. sınıf bağlama dersi öğretim programının incelenmesine yönelik yapılan çalışmaları içermektedir. Araştırma, GSL 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin, bağlama dersi öğretim programında yer alan psikomotor kazanımlara ulaşma düzeyinin hangi seviyede olduğunun ortaya çıkarılması ve kazanımların işlevselliği ve kullanılabilirliğinin hangi düzeyde olduğunun tespit edilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu kapsamda ilk olarak GSL okullarında kurulduğu günden bugüne yayınlanan öğretim programlarının neler olduğu ve müzik alanına ilişkin derslerin bu öğretim programlarında yer alma durumlarının hangi düzeyde olduğunun tespiti yapılmıştır. Araştırmanın sonraki aşamasında ise 11. ve 12. Sınıf bağlama dersi öğretim programında yer alan psikomotor kazanımların işlevselliği ve kullanılabilirliğinin hangi düzeyde olduğunun tespit edilmesi amacı ile öğrenci ve öğretmenlere yönelik anket, gözlem ve görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çeşitli veri toplama tekniklerinin kullanıldığı araştırmada ilk olarak konuya ilişkin kaynaklar taranmış ve gerekli verileri elde etmek amacıyla üç çalışma grubu oluşturulmuştur, Buna göre araştırmanın birinci çalışma grubunu, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yer alan anket çalışmasına katılan GSL kurumlarında görevli 40 bağlama öğretmeni, ikinci çalışma grubunu, bağlama dersi öğretim programında yer alan kazanımlara yönelik gözlemlerin gerçekleştirildiği Sivas Muzaffer SARISÖZEN GSL 11. ve 12. sınıf öğrencileri, araştırmanın üçüncü çalışma grubunu ise anketlerde yer alan kazanım sorularına derinlemesine cevaplar alınabilmesine yönelik görüşmelerin yapıldığı 20 bağlama öğretmeni oluşturmaktadır. Çeşitli veri toplama teknikleri kullanılarak elde edilen verilere yönelik derinlemesine analizler yapılmış ve ulaşılan sonuçlar tablolaştırılarak yorumlanmıştır. Bu araştırmada, gerek öğretmen görüşleri gerekse öğrenci gözlemlerinden elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda GSL 11. Sınıf öğrencilerinde bağlama dersi öğretim programında yer alan psikomotor kazanımlara yeterli düzeyde ulaşıldığı, 12. Sınıf öğrencilerinde ise öğretim programında yer alan“Yöresel tavırlar”konusuna ilişkin psikomotor kazanımlara istenilen düzeyde ulaşılamadığı tespit edilmiştir. Buradan hareketle, GSL 11. Sınıf bağlama dersi öğretim programında yer alan psikomotor kazanımlar gerek işlevsellik gerekse kullanılabilirlik açısından yeterli düzeyde olduğu buna karşın 12. Sınıf öğretim programında yer alan psikomotor kazanımların istenilen düzeye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; GSL 12. Sınıf bağlama dersi öğretim programında yer alan kazanımlarda istenilen düzeye ulaşılabilmek ve programda yer alan kazanımların etkililiği, verimliliği ve kapsayıcılığının artırılması için programa ait kazanımların tekrar gözden geçirilmesinin gerekliliği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research includes studies on the examination of the 11th and 12th grade baglama course curriculum of Fine Arts High Schools. The research was prepared in order to reveal the level of achievement of the psychomotor achievements of the 11th and 12th grade GSL students in the baglama curriculum, and to determine the level of functionality and usability of the acquisitions. In the first stage of the research, the resources related to the subject were scanned and three working groups were formed in order to reach the neceStandart Sapmaary data. The first study group of 40 baglama teachers working in GSL who participated in the survey study of the research, the second study group of Sivas Muzaffer SARISÖZEN GSL 11 and 12th grade baglama students, where the observations were made, and 20 baglama teachers working in GSL schools in different regions of Turkey, where the interviews were conducted, were the third study group of the research. has been determined. In-depth analyzes were made on the data obtained by using various data collection techniques and the results were interpreted in tables. In this study, GSL 11 was the result of evaluating data from both teacher opinions and student observations. The attainment of psychomotor attainments in the binding course teaching program in graders is adequately achieved, 12. It has been found that psychomotor gains related to“local attitudes”in the school program have not been achieved at the desired level. Move here, GSL 11. Psychomotor gains in the classroom binding course teaching program are sufficient for functionality and availability, but 12. Psychomotor attainments in the classroom teaching program were found not to have the desired level. As a result; GSL 12. The need to revisit the achievements of the program in order to achieve the desired level of achievements in the classroom binding course teaching program and to improve the effectiveness, efficiency and inclusiveness of the achievements included in the program.