تعليقةٌ على تفسير البيضاوي وحواشيه للعلامة شيخ الإسلام مَنْـقَاري زَاْده (من لوحة 73-144) دراسةً وتحقيقاً
Şeyh el-İslam Minqari Zadeh'nin el-Beydawi'nin yorumlanması ve paraflarına yorumu, 73-144 çalışma ve araştırma / Commentary of Sheikh al-Islam Minqari Zadeh on the interpretation and paraph of al-Baydawi, 73-144 (Study and research)
  1. Tez No: 794119
  2. Yazar: WESAM SHEET MOHAMMED AL-MAHEDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Minkârizâde, el-Isâm el-İsferâyînî, Sadi Efendi, Tahkik, İslam Minqari, Al mas, Al Mahshi, Al-Isam, Saadi Efendi, Saying, Reference
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu tezde Allâme Şeyhü'l-İslâm Minkârizâde'nin (ö. 1088/1677) Ta'lîka alâ Tefsîri'l-Beydâvî ve Havâşîhi isimli eserinin 73. lehha ile 144. levha arasının tahkiki yapılmıştır. Araştırma, Kur'ân'ı Kerim'in en güzel ve önemli tefsirlerinden kabul edilen Beydâvî tefsiriyle ilgili olmasından ötürü önemlidir. Beydâvî dışındaki hiçbir tefsire bu kadar çok talik ve hâşiye yazılmamıştır. Müellifin ilmi seviyesi hâşiyenin önemini artırmıştır. Müellife şeyhü'l-İslâm makamı verilmiş, kadılık ve tedris konusunda da yüksek makamlara gelmiştir. İlim işleri kendisine tevdi edilmiş, asrının müftüsü olarak anılmıştır. Birçok ilme dair nakiller, özellikle ihtilaflı konularda yapılan farklı istidlâller ve tercihe şayan görüşün tercih edilmesindeki başarı, müellifin kültür genişliğine, bilgisinin derinliğine, ilminin üstünlüğüne delalet etmektedir. Eserde tefsir, hadis, akâid lügat ve daha birçok ilimden istifade edilmiştir. Tezde Beydâvî ve Minkârizâde'nin biyografileri ve ilmi hayatlarıyla ilgili hususlar tespit edilirken betimleyici analitik yöntem kullanılmıştır. Metnin yazılması, harekelenmesi, nüshaların karşılaştırılması, eserde geçen görüşlerin kaynaklarının gösterilmesi, konuların ana kaynaklardaki yerlerinin gösterilmesinde ise tahkik yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada şu sonuçlara varılmıştır: Müellif, başta Sadi Efendi ve Isâm el-Esfarâyînî'nin eserleri olmak üzere Beydâvî üzerine yazılan haşiyelerden bolca istifade etmiştir. Müellif bu eserlerden tefsir ettiği ayetin manasına uygun olan şekilde nakiller yapmış, bunu yeri geldiğinde bizzat kendisi söylemiştir. Şeyhü'l-İslam, fıkhî meselelerle ilgili fikirlerini açıklarken görüşünü Kur'ân, sünnet ve diğer şer'î delillerle desteklemiştir. Anlaşılması zor ve garib kelimelerin izahında ise şiir ve Arap dilinden bolca nakiller yapılmıştır. Her surenin sonunda surede geçen konuların özetinin verilmiş olması, eserin özgün niteliklerindendir. Ayrıca eserin uslüp ve tarz yönüyle de gayet başarılı olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Following the approval given by the consultant, I have started to prepare this thesis. I started to search for the initials belonging to Sheikh al-Islam Yahya bin Omar, known as Minqari Zadeh, inscribed on 144 plates. Plates between 73-114 fell to my fortune. Sheikh al-Islam Minqari Zadeh was educated in many schools in Istanbul, Mecca and Egypt at different periods of his life. He later taught at schools. He later served as a judge and a mufti. He took part in the judiciary and fatwas in the 11th century. Verses of the Qur'an dealt with the issues of fiqh and nahw in handwriting. In the continuation of the work, I discussed the author's life. I gave particular importance to the educational journey. I then described their handwriting. The manuscripts were in two copies. The most important is the original, the second is the examples. Next, I transcribed Qur'anic verses and Hadiths, then indicated places and existing tribes and foreign words. I have completed my thesis with conclusions and recommendations. Then I specified the index containing the verses of the Qur'an and the Hadiths, and included the latest references and sources.