Kedi ve köpeklerde göz hastalıkları prevalansı
The prevalence of oculer diseases in CATS and DOGS
  1. Tez No: 715961
  2. Yazar: KAĞAN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, köpek, prevalans, göz, oküler, hastalık, Cat, dog, prevalence, eye, ocular, disease
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Göz hastalıkları, kedi ve köpeklerde sıkça karşılaşılan problemlerin başında gelmektedir. Yıllar geçtikçe göz hastalıkları problemlerinde artış görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne 2015-2020 yılları arasında getirilen kedi ve köpeklerin göz hastalıklarının hayvan türü, ırkı, yaş, cinsiyet, teşhis gibi özelliklerin değerlendirilip ortaya konulmasıdır. Araştırma materyalini, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne 2015-2020 yılları arasında getirilen 3387 hastanın kedi ve köpeklere ait ırkı, yaş, cinsiyet ve teşhis olarak toplamda göz problemi olan 282 olgu oluşturmaktadır. 282 olgudan 169 tane köpekten harder bezi prolapsusu %30,8 (n=52), konjunktivitis %13,0 (n=22), keratitis %6,5 (n=11), epifora %6,5 (n=11), entropiyon %6,5 (n=11) kaydedildi. Kedilerde ise 113 tane kediden konjunktivitis %16,8 (n=19), kornea ülseri %10,6 (n=12), epifora %8,8 (n=10), keratitis %8,8 (n=10) oranları tespit edilmiştir. Çalışmamızda köpeklerde harder bezi prolapsusu diğer göz patolojilerine göre istatiksel olarak anlamlı oranda yüksek bulunmuştur. Kedilerde ise konjunktivitis daha yaygın gözlenmiştir. Köpeklerde ırk olarak melez köpeklerin oranı %22,5 (38/169), kedilerde ise tekir kedilerin oranı %42,5 (48/113) olmak üzere diğer ırklara göre daha fazla gözlenmiştir. Köpeklerde göz hastalıklarının yaşa göre dağılımında aynı kedilerdeki gibi 0-6 ayda diğer yaşlara göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. (Köpeklerde %33,7 57/169, kedilerde %34,5 39/113). Kedi ve köpeklerde göz hastalıklarının cinsiyete göre karşılaştırılmasında erkekler dişilere göre daha fazla bulunmuştur. Sonuç olarak; oküler lezyonlar erken yaşlarda ve erkeklerde daha yaygın olduğu belirlenmiş ve lezyonun türü ne olursa olsun göz dokusunun yangı ve travmalara son derece hassas olduğu gözlenmiştir. Her türlü olguya ivedi olarak müdahale edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Eye diseases are one of the most common problems in cats and dogs. Over the years, there has been an increase in eye disease problems. The aim of this study was to evaluate and reveal the characteristics such as animal type, breed, age, gender, diagnosis of eye diseases of cats and dogs referred to Afyon Kocatepe University Veterinary Health Application and Research Center between 2015-2020. The research material consisted of 3387 patients referred to Afyon Kocatepe University Veterinary Health Application and Research Center between the years 2015-2020, a total of 282 cases with eye problems in terms of breed, age, gender and diagnosis of cats and dogs. In dogs the rates of harder gland prolapse 30,8% (n=52), conjunctivitis 13,0% (n=22), keratitis 6,5% (n=11), epiphora 6,5% (n=11), entropion 6,5% (n=11) among 169 dogs were recorded. In cats, the rates of conjunctivitis 16,8% (n=19), corneal ulcer 10,6% (n=12), epiphora 8,8% (n=10), keratitis 8,8% (n=10) among 113 cats were detected. In our study, Harder gland prolapse in dogs was found to be statistically significantly higher than other eye pathologies. Conjunctivitis was more common in cats. The rate of crossbred dogs was 22,5% (38/169), whereas the rate of tekir cats was 42,5% (48/113) that than other breeds. It has been determined that the distribution of eye diseases in dogs by age was higher at 0-6 months compared to other ages, similar to in cats. (33,7% 57/169 in dogs, 34,5% 39/113 in cats). When comparing eye diseases in cats and dogs by gender, males were found to be more than females. As a result; ocular lesions were observed more commonly in early ages and in male and it was observed that the eye tissue is extremely sensitive to inflammation and trauma, regardless of the type of lesion. It was concluded that all kinds of cases should be intervened immediately.