Tip 2 diyabetli hastalarda serum metabolit profillenmesi ve beslenme durumlarıyla ilişkilendirilmesi
Serum metabolite profiling in patients with TYPE 2 diabetes and its association with nutritional status
- Tez No: 716034
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Diyabet, Metabolit, Metabolomik, Diabetes, Metabolomics, Metabolite, Nutrition
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Tip 2 diyabetli bireylerin serum metabolit düzeylerinde hastalığın durumuna bağlı olarak değişimlerin olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada diyet tedavisinin serum metabolit düzeyleri üzerine etkisi araştırılmak ve elde edilen veriler ilaç tedavisi alan bireylerin sonuçlarıyla karşılaştırılmak istenmiştir. Gereç ve Yöntem: Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Polikliniği'ne ayaktan başvuran diyabet hastaları ve kontrol grubu bireylerin serum örnekleri 3 ay arayla toplanmış hastaların özel durumuna göre diyet veya ilaç tedavisi planlanmıştır. Hastalara vücut, ağırlığı, boy, bel çevresi, cinsiyet gibi tanımlayıcı bilgileri içeren bir genel bilgiler formu, 24 saatlik Fiziksel Aktivite Durumu Anketi, 3 günlük 24 saatlik Besin Tüketim Kaydı anketleri uygulanmıştır. Serum örnekleri LC-MScihazıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Tip 2 diyabetli bireylerden diyet tedavisi alanların üçüncü ayda vücut ağırlıkları ve BKİ değerleri ilk aya kıyasla anlamlı olarak azalmıştır. Aynı şekilde diyet alan grubun kan glikozu, HbA1c gibi diyabetle ilişkili göstergelerinde azalmalar görülmüştür. Bununla birlikte diyet alan grubun serum kreatinin değerleri diğer gruplara kıyasla azalırken serum izolösin ve glisin düzeylerindeki değişimler anlamlı bulunamamıştır.Bireylerin üç ay içindeki fiziksel aktivite durumlarında anlamlı değişiklikler meydana gelmemiştir. Sonuç: Diyet tedavisi diyabet hastalarının vücut ağırlıkları ve BKİ düzeylerinin azaltılmasında ve glisemik kontrolün sağlanmasında etkili bir araçtır. Ayrıca diyet müdahalesinin diyabetli bireylerde serum kreatinin düzeyini düşürdüğü görülmüştür. Fakat diyabetli bireylerde diyetin serum metabolit profiline olan etkisini anlayabilmek için daha çok çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is known that there are changes in serum metabolite levels of individuals with type 2 diabetes depending on the conditions of the disease. In this study, it was aimed to investigate the effect of diet therapy on serum metabolite levels and to compare the data obtained with the results of individuals receiving drug therapy. Materials and Methods: Serum samples of diabetic patients and control group who applied to Şişli Hamidiye Etfal Hospital Endocrinology and Metabolism Outpatient Clinic were collected 3 months apart, and diet or drug treatment was planned according to the special situation of the patients. A general information form including descriptive information such as body, weight, height, waist circumference, gender, 24-hour Physical Activity Status Questionnaire, 3-day 24-hour Food Consumption Record were administered to the patients. Serum samples were analyzed with the LC-MS instrument. Results: The body weights and BMI values of individuals with type 2 diabetes who received diet therapy decreased significantly in the third month compared to the first month. Likewise, there were decreases in diabetes-related indicators such as blood glucose and HbA1c in the diet group. However, while the serum creatinine values of the diet group decreased compared to the other groups, the changes in serum isoleucine and glycine levels were not significant. There were no significant changes in the physical activity status of individuals within three months. Conclusion: Dietary therapy is an effective tool in reducing body weight and BMI levels and providing glycemic control in diabetic patients. In addition, dietary intervention has been shown to reduce serum creatinine levels in individuals with diabetes. However, more studies are needed to understand the effect of diet on serum metabolite profiles in individuals with diabetes.