Acil servise başvuran ekstremite travmalı hastalarda bilgisayarlı tomografinin değerlendirilmesi
Evaluation of computed tomography in patients with LİMB traumaadmitted to the emergency department
  1. Tez No: 716043
  2. Yazar: BURAK ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇGİN SÖYÜNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstremite, Kırık, Bilgisayarlı Tomografi, X-ray, Acil Servis, Limb, Fracture, Computed Tomography, X-ray, Emergency Department
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: Acil servise başvuran ekstremite travmalı hastalar acil servise sık başvuru sebeplerindendir. Hastaların kırığının olup olmaması yönetimi üzerine değişikliklere neden olmaktadır. Çalışmamızın amacıysa BT çekilen hastalarda tanı, tedavi ve yatış değişikliği üzerine etkisi araştırılmaktadır. Gereç ve Yöntem: Üçüncü basamak üniversite hastanesinde 01.01.2019 ile 30.12.2020 tarihleri arasında başvuran ekstremite travmalı ve BT görüntülemesi olan 1306 hastanın konvansiyonel radyografiyle görüntülemesi ile BT görüntülemesi karşılaştırıldı. Radyografi görüntüleri en az 4 senelik olan acil tıp hekimleri tarafından değerlendirildi. BT görüntüleri radyoloji hekimleri tarafından değerlendirildi. BT altın standart görüntüleme yöntemi olarak kabul edildi. Bulguları değerlendirmek için MEDCALC ve SPSS programları kullanıldı. Sonuç: Bütün hastalar değerlendirildiğinde konvansiyonel radyografinin kırık tanısında %78 duyarlılık, %98 özgüllüğü olduğu; cerrahi ihtiyacını belirlemede %84 duyarlılık, %100 özgüllüğü olduğu; yatış ihtiyacını belirlemede %81 duyarlılık, %100 özgüllüğü olduğu görüldü. Acil servise başvuran ekstremite travmalı hastalarda konvansiyonel radyografi hastaların tanı, cerrahi tedavi ve yatış endikasyonu üzerine yeterli hassaslığı gösterememektedir. Tartışma: Bizim çalışmamızın sonuçlarına göre; acil servis hastalarında ve özellikle de 1-17 yaş grubunda kırık şüphesi, eklem bölgelerini içeren travmalar ve kırığın eklem bölgesine uzanım şüphesinin olması durumunda BT görüntülemesi yapılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Limb trauma patients admitted to the emergency department are one of the reasons for frequent admission to the emergency department. The presence or absence of a fracture in patients causes changes in its management. The aim of our study is to investigate the effect of CT on diagnosis, treatment and hospitalization changes in patients who have been withdrawn. Material and Method: 1306 patients with limb trauma and CT imaging who were admitted to the Emergency Department of Akdeniz University Hospital between 1.01.2019 and 30.12.2020 were compared with CT with conventional radiography. The radiographic images were evaluated by emergency medicine physicians who were at least 4 years old. CT images were evaluated by radiology physicians. CT was considered the gold standard imaging method. MEDCALC and SPSS programs were used for the findings. Result: When all patients were evaluated, it was seen that conventional radiography had 78% sensitivity and 98% specificity in the diagnosis of fractures; 84% sensitivity and 100% specificity in determining the need for surgery; 81% sensitivity and 100% specificity in determining the need for hospitalization. Conventional radiography in patients with limb trauma who have been admitted to the emergency department cannot show sufficient sensitivity on the diagnosis, surgical treatment and indication for hospitalization of patients. Conclusion: Although it is not routine, we recommend CT imaging in case of suspicion of extension of the fracture to the joint region, suspicion of concomitant fracture, suspicion of fracture in patients with trauma involving the joint regions.