Alt segment sezaryen skar gebeliği tedavisinde vakum küretaj öncesi sistemik metotreksat uygulanmasının etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the efficacy of systemic methotrexate administration before aspiration curettage in the treatment of lower segment cesarean section scar pregnancy
  1. Tez No: 788317
  2. Yazar: BERKAN BERK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM SAPMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen skar gebeliği, Vakum küretaj, Sistemik metotreksat, Cesarean scar pregnancy, Aspiration curettage, systemic methotrexate
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Alt Segment Sezaryen Skar Gebeliği Tedavisinde Vakum Küretaj Öncesi Sistemik Metotreksat Uygulanmasının Etkinliğinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmada sezaryen skar gebelik (SSG) tanısı almış hastalarda vakum küretaj tedavisi öncesinde uygulanan sistemik Metotreksat (MTX)'ın etkinliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Kasım 2021 ile 1 Kasım 2022 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvurup SSG tanısı almış ve tedavisi tamamlanmış, hemodinamik stabil, MTX uygulamasını kabul eden hastalar dahil edildi. Hastaların tedavi süresince verileri kayıt altına alındı. Abdominal ultrason eşliğinde vakum küretaj (V/C) uygulanan ve V/C öncesi MTX uygulanan toplam 26 hasta dahil edildi. Hastalar Grup 1 [(V/C), (n=16)], Grup 2 [(sistemik MTX + V/C), (n=10)] olarak gruplandırıldı ve MTX etkinliği karşılaştırıldı. Miyometriyal kalınlık ile işlem süresi, kanama miktarı, işlem sonrasında hastanede kalış süresi arasındaki ilişki incelendi. Çalışma süresince elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirilmesi IBM SPSS V23 ile analiz edildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik değişkenler benzer bulundu. Gruplar arasında gebelik haftası, gestasyonel sac, servikal uzunluk, miyometriyal kalınlıklar benzer bulundu (p>0,05). MTX uygulamasının hastane yatış süresini anlamlı olarak uzattığı bulundu (p0,05). Hastaların tamamında tedavi başarısı sağlandı. Hiçbir hastada ciddi komplikasyon olmadı ve ek yöntem uygulanmadı. MTX uygulanan hastaların 6'sına, MTX uygulanmayanların ise 2'sine hemostaz amaçlı balon tamponad uygulandı. İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p>0,05). Miyometriyal kalınlık ile tedavinin sonuçları arasında bağıntı bulunmadı. Sonuç: Literatürde SSG'nin primer tedavisi ile ilgili net bir öneri bulunmamaktadır ve çok sayıda metod denenmiştir. Birden fazla metod komplikasyonları azalmak amacıyla kombine edilmiştir. Biz de bu amaçla MTX'in V/C'nin sonuçlarını değiştirmediğini ancak hastane yatış süresini uzattığını tespit ettik. Erken tanı almış ve iyi değerlendirilmiş hastalarda abdominal ultrason eşliğinde V/C uygulamasının etkili bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca Foley balon kateterin hemostaz amacıyla kullanılması etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Efficacy of Systemic Methotrexate Administration Before Aspiration Curettage in the Treatment of Lower Segment Cesarean Section Scar Pregnancy Objectives: In this study, it was aimed to examine the efficacy of systemic Methotrexate (MTX) administered before vacuum curettage therapy in patients diagnosed with cesarean scar pregnancy (CSP). Materials and Methods: Patients who applied to Adana City Training and Research Hospital's obstetrics and gynecology clinic between November 1, 2021 and November 1, 2022, were diagnosed with SSG and completed their treatment, were hemodynamically stable, and accepted MTX application. The data of the patients were recorded during the treatment. A total of 26 patients who underwent abdominal ultrasound guided aspiration curettage (V/C) and MTX before V/C were included. Patients were grouped into Group 1 [(V/C), (n=16)], Group 2 [(systemic MTX + V/C), (n=10)] and MTX efficacy was compared. The correlation between the myometrial thickness and the duration of the procedure, the amount of bleeding, and the length of hospital stay after the procedure were examined. Statistical evaluation of the data obtained during the study was analyzed with IBM SPSS V23. Results: Demographic variables were similar between the groups. Gestational week, GS, cervical length, myometrial thickness were found to be similar between the groups (p>0.05). MTX administration significantly prolonged the length of hospital stay (p0.05). Treatment success was achieved in all patients. None of the patients had serious complications and no additional method was applied. Balloon tamponade for hemostasis was applied to 6 of the patients who were administered MTX and to 2 of those who were not administered MTX. There was no statistically significant difference between the two groups (p>0.05). There was no correlation between myometrial thickness and treatment outcomes. Conclusion: There is no clear recommendation for the primary treatment of CSP in the literature and many methods have been tried. Multiple methods have been combined to reduce complications. For this purpose, we found that MTX did not change the results of V/C, but prolonged the hospital stay. We think that abdominal ultrasound-guided V/C application is an effective method in patients with early diagnosis and well evaluated. Using the Foley balloon catheter for hemostasis is an effective method.