Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan prematüre bebeklerin ebeveynlerinin algıladıkları eş desteği ile anksiyete ilişkisi
The relationship between perceived spousal support and anxiety by parents of premature babies hospitalized in the neonatal intensive care unit
- Tez No: 716225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Prematurity, Neonatal intensive care, Anxiety, Partner support, Parent
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma, yeni doğan yoğun bakım ünitesinde yatan prematüre bebeklerin ebeveynlerinin algıladıkları eş desteği ile anksiyete ilişkisinin ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki çalışmanın örneklemini, İstanbul Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni doğan Yoğun Bakım ünitesinde Aralık 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında prematüre bebeği yatan 270 ebeveyn oluşturmuştur. Veriler, tanıtıcı veri formu, Beck Anksiyete Ölçeği ve Eş Destek Ölçeği ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde, sayı-yüzdelik hesaplamaları, Kolmogorov Smirnov testi, Shapiro Wilks testi, Kruskal Wallis testi ve Mann Whitney U kullanılmıştır. Araştırmaya katılan anne ve babaların Beck Anksiyete Ölçeği puan ortalaması 9,73±9,21 ve Eş Destek Ölçeği puan ortalaması 69,04±9,23 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The descriptive and relationship-seeking study sample consisted of 270 parents with premature babies hospitalized in Istanbul Sarıyer Hamidiye Eftal Training and Research Hospital Neonatal Intensive Care Unit between December 2019 and June 2020. Data were obtained with the descriptive data form, Beck Anxiety Scale and Partner Support Scale. Number-percentage calculations, Kolmogorov Smirnov test, Shapiro Wilks test, Kruskal Wallis test and Mann Whitney U evaluated the data. The Beck Anxiety Scale mean score of the parents participating in the study was 9.73±9.21 and the Spousal Support Scale mean score was 69.04±9.23. A statistically significant difference was found between the happiness level of the parents in their marriage, the mood of their spouses, the education level of the spouses, the hospitalization period of the baby and the Beck Anxiety Scale mean score (p< 0.,05). A statistically significant relationship was found between the mean Spousal Support Scale score and the Beck Anxiety Scale mean score. Anxiety levels decrease as parents' spousal support increases. It is recommended to evaluate parents' anxiety levels who have babies in the neonatal intensive care unit and direct the spouses who need support in this process for professional help.