COVID-19 pandemi döneminde bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ile beslenme alışkanlıkları durumlarının incelenmesi
Investigation of physical activity levels and nutritional habits of individuals during the COVID-19 pandemic period
  1. Tez No: 716234
  2. Yazar: FURKAN GÜLÜM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESER AĞGÖN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Beslenme Alışkanlıkları, Covid 19, Physical Activity, Nutritional Habits, Covid 19
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve Amaç: Fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmenin sağlık açısından anahtar bir rol oynadığı bilimsel kanıtlarda görülmektedir. İnsanların yaşam alışkanlıklarını Covid-19 pandemi süreci oldukça fazla etkilemiştir. İnsan sağlığı açısından önemli yere sahip olan fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıkları pandemi süresince etkisini belirlemek oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı; koronavirüs öncesinde ve sonrasında bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ile sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarını belirlemek ve arasındaki ilişkiyi farklı değişkenler açısından incelemektir. Materyal ve Metod: Araştırmanın örneklemini Erzurum ilinde yaşayan 18-65 yaş arası bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu basit rastgele yöntemle seçilen ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 439 (215 erkek 224 kadın) kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu, Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği Kısa Formu ve Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Kişisel bilgi formu katılımcıların demografik bilgilerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Katılımcılara pandemi öncesi ve döneminde fiziksel aktivite düzeylerini ve beslenme alışkanlıklarını düşünerek cevapladığı anketler iki defa uygulanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanında, bağımsız iki gruba ilişkin farkları belirlemek amacıyla Bağımsız Örneklem t-Testi, ikiden fazla gruba ilişkin farkları belirlemek için Tek Faktörlü Varyans Analizi (One Way Anova), ilişki karşılaştırmalarında ise Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre erkeklerin fiziksel aktivite düzeylerinin kadınlardan yüksek olduğu, kırsalda yaşayanların şehirde yaşayanlara göre fiziksel aktivite düzeylerinin yüksek olduğu ancak pandemi sürecinde bu farkın kaybolduğu, 40-49 yaş aralığındaki bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu, görülmüştür. Covid-19 hastalığı geçirme durumunun fiziksel aktivite düzeylerini anlamlı etkilemediği, bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin pandemi sürecinde azaldığı tespit edilmiştir. Sonuç: Pandemi dönemi fiziksel aktivite düzeyi ile sağlıklı beslenme düzeyi arasında düşük düzeyde pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Covid-19 pandemi sürecinde bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin düştüğü görülmüştür. Pandeminin bitiş sürecinin belirsizliği ve bu süreçte düşük fiziksel aktivite seviyesinin sağlığa oluşturabileceği muhtemel dezavantajları göz önüne alınarak fiziksel aktivite düzeylerini artırmaları gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Scientific evidence indicates that regular physical activity and healthy eating habits are keys determinant of health. The Covid-19 pandemic process affects people's living habits quite a lot. The aim of this study is to determine the physical activity levels of individuals before and after coronavirus and their attitudes towards healthy eating. Materials and Methods: The sample of the study consists of individuals between the ages of 18-65 living in Erzurum. The study group of the research consists of 439 people (215 men and 224 women) who were selected by simple random method and participated in the research voluntarily. Personal Information Form, International Physical Activity Scale Short Form and Attitude towards Healthy Eating Scale were used as data collection tools in the study. The personal information form was created by the researcher to determine the demographic information of the participants. The questionnaires were applied twice, considering the physical activity levels and nutritional habits before and during the pandemic. In the analysis of the data, besides the descriptive statistics, the Independent Sample t-Test was used to determine the differences for two independent groups, the One-Factor Analysis of Variance (One Way Anova) to determine the differences for more than two groups, and the Pearson Correlation Analysis for the relationship comparisons. Results: According to the results of the study, the physical activity levels of men are higher than women, those living in rural areas are statistically higher than people living in the city, but this difference disappears during the pandemic are found. The physical activity levels of individuals between the ages of 40-49 are statistically significantly higher. Also it has been determined that the state of having Covid-19 disease does not significantly affect the physical activity levels, and the physical activity levels of individuals decreased during the pandemic process. Conclusions: It was found a law positive correlation between the level of physical activity and behavior of the healthy nutrition during the pandemic period. It has been observed that the physical activity levels of individuals have decreased during the Covid-19 pandemic process. Considering the indistinctness of the end of the pandemic and the possible disadvantages of low physical activity level in this process, it can be said that they should increase their physical activity levels.