Farklı yaşam dönemlerindeki bireylerde COVID-19 tanı öyküsü olan bireylere yönelik sosyal mesafe ve damgalama
Social distancing and stigma towards individuals with a history of COVID-19 diagnosis in individuals in different life periods
- Tez No: 716251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL BOSTANCI DAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, damgalama, sosyal mesafe, ayrımcılık, COVID-19, stigma, social distancing, discrimination
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
COVID-19 pandemisinde bulaş korkusuyla birlikte damgalama da artmış ve bu durum COVID-19 sürecinde damgalamayı salgının ek bir sorunu haline getirmiştir. Bununla birlikte, COVID-19 ve damgalama ile ilgili çalışmalar dünya çapında azdır. Bu araştırma,“farklı yaşam dönemlerindeki bireylerde COVID-19 tanı öyküsü olan bireylere yönelik sosyal mesafe ve damgalamayı belirlemek”amacıyla kesitsel olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Türkiye'nin doğu bölgesindeki bir şehir merkezinde yaşayan 356 birey oluşturmuştur. Araştırmada Anket Formu ve Sosyal Mesafe Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 25.0 paket programında tanımlayıcı istatistiksel metodların yanı sıra, Mann Whitney U, Kruskal-Wallis ve Spearman korelasyon testiyle analiz edilmiştir. Bireylerin yaş ortalaması 38.33±13.57 olup, %50.8'i erkek, %49.2'si kadındır. Bireylerin Sosyal Mesafe Ölçeği puan ortalamaları 54.21±22.86 olarak bulunmuştur (en düşük:14.00, en yüksek:98.00). Katılımcıların COVID-19 tanısı konulan bireylere karşı ilk üç sırada hissettiği duygular; %43.8 tedirginlik, %39.6 korku ve %33.7 ise acıma olarak belirlenmiştir. Araştırmada kadın cinsiyet, yaş artışı, köy/kırsal alanda yaşama, geniş aile tipi, kötü ekonomik düzeyin sosyal mesafe puan ortalamasını istatistiksel olarak anlamlı derecede arttırdığı görülmüştür (p0.05). Damgalamayı azaltıcı uygulamaların arttırılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Along with the fear of transmission, stigma has also increased, making stigma an additional problem of the COVID-19 pandemic. Yet, studies on COVID-19 and stigma are limited worldwide. This cross-sectional study was conducted to determine social distancing and stigma towards individuals with a history of COVID-19 diagnosis. The study sample consisted of 356 individuals living in a provincial center in the eastern region of Turkey. A Personal Information Form and Social Distance Scale were used in the research. The data were analyzed using descriptive statistics, and Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, and Spearman correlation test in SPSS 25.0 software. The average age of the individuals was 38.33±13.57 years, of which 50.8% was male and 49.2% was female. Their average Social Distancing score was 54.21±22.86 (min:14.00, max:98.00). Participants' first three feelings towards the individuals with COVID19 were anxiety by 43.8%, fear by 39.6%, and pity by 33.7%. Female gender, increased age, living in rural areas, extended family type, and poor economic level were found to significantly increase the average social distancing score (p0.05). Increasing practices to reduce stigma will be beneficial.