Aydın ilinin jeotermal enerji potansiyeli
Geothermal energy potential of Aydın province
  1. Tez No: 716425
  2. Yazar: BAYRAM KANÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN TOROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Enerji, Geography, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Jeotermal, Jeotermal Enerji, Jeoloji, Fay, Renewable Energy, Geothermal, Geothermal Energy, Geology, Fault
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Jeotermal; yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazlardır. Jeotermal enerji de bu jeotermal kaynaklardan ve bunların oluşturduğu enerjiden doğrudan veya dolaylı olarak faydalanmayı kapsamaktadır. Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir enerji kaynağıdır. Jeotermal enerji üzerine birçok bilim dalı ve bilim insanı araştırmalar yapmaktadır. Mekân üzerindeki unsurların dağılışını miktarını ve gelecekteki durumunu inceleyen Coğrafya bilim dalı jeotermal enerji kaynaklarını incelemektedir. Çalışma sahası olarak Türkiye'nin jeotermal kaynaklar açısından son derece önemli olan Aydın ili seçilmiştir Alp-Himalaya Kuşağı üzerinde yer alması sebebi ile aktif bir tektonizmaya sahip olan Aydın ili jeotermal potansiyel bakımından öne çıkmaktadır. Çalışma sahasına ait veriler Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi, Çevre ve Şehircilik bakanlığı, MTA ve Aydın belediyesinden temin edilerek Aydın ilinin 13 jeotermal sahası ve 32 jeotermal enerji santrali hakkında sayısal veriler derlenmiş ve bu sayısal veriler ışığında ilin jeotermal enerji potansiyelini dünya ve Türkiye ölçeğinde değerlendirilmesi yapılmış olup, 722MW kurulu gücü ile Türkiye'nin jeotermal enerji potansiyeli bakımından en zengin ili olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Geothermal; are hot water, steam and gases containing chemicals, formed by the heat accumulated in various depths of the earth's crust. Geothermal energy also includes benefiting directly or indirectly from these geothermal resources and the energy they generate. Geothermal energy is a new, renewable, sustainable, inexhaustible, cheap, reliable, environmentally friendly, domestic and green energy source. Many disciplines and scientists conduct research on geothermal energy. Geography, which examines the distribution, quantity and future status of the elements on the space, also examines the geothermal energy resources. Aydın province, which is extremely important in terms of geothermal resources of Turkey, was chosen as the study area, and Aydın province, which has an active tectonism, stands out in terms of geothermal potential because it is located on the Alpine-Himalaya Belt. The data of the study area were obtained from the Turkish Electricity Transmission Corporation, the Ministry of Environment and Urbanization, MTA and Aydın municipality, and numerical data about 13 geothermal fields and 32 geothermal power plants of Aydın were compiled, and in the light of these numerical data, the geothermal energy potential of the province was evaluated on a world and Turkish scale. and it has been revealed that it is the richest province of Turkey in terms of geothermal energy potential with its 722MW installed power.