Libya'lı şirketlerde modern yönetim muhasebesinin uygulanması
Application modern management in Libyan companies
  1. Tez No: 716463
  2. Yazar: MOHAMED IBRAHIM ELJAIEBI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK DAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim Muhasebesi, Muhasebe Bilgi Sistemi, Şirket Yönetimi. 2021, 91 sayfa, Management Accounting, Accounting Information System, Company Management. 2021, 91 Pages
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Muhasebe, işletmelerin günlük finansal nitelikli işlemlerini kaydederek, sınıflandırmakta ve raporlayarak analiz etmektedir. Muhasebe işletmelerin gelirlerinin ve giderlerinin, varlıklarının ve kaynaklarının izlenmesini sağlayan, dağılımını gösteren ve inceleyen bir bilim dalıdır. Muhasebeden elde edilen veriler işletme yönetimi için önemli bilgi kaynaklarıdır. Muhasebeciler muhasebe bilgi sisteminden gelen bilgileri işletme yöneticilerinin hedefleri doğrultusunda kullanmaktadır. İşletme yönetimi elde ettiği bilgileri işletmenin gelecekte alacağı kararlarda kullanmaktadır. Yönetim muhasebesi işletme yönetimi için gerekli özel nitelikli finansal bilgiler üretmektedir. İşletme yönetimi alacağı kararlarda yönetim muhasebesinden gelen finansal bilgilerden yararlanır. Bu nedenle yönetim muhasebesi işletmelerin finansal nitelikli işlemlerinin yanında, gelecekteki planlar ve bütçeler içinde önemli bir rol üstlenir. Yönetim muhasebesi işletmelerin maliyetlerinden, varlıklarına, kaynaklarına, bütçelerine, sermaye yatırımlarına kadar birçok alanda üst yönetime bilgi tedarik etmektedir. Bu çalışmada yönetim muhasebesinin uygulanıp ugulanmadığı araştırılmaktadır. Mülakat yöntemi kullanılarak şirket yöneticileri ise yüz yüze görüşmeler yapılmaktadır. Yapılan analizler sonucunda küçük ve orta ölçekli işletmelerin yönetim muhasebesinden yararlanmadıkları tespit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Accounting records, classifies, reports and analyzes the daily financial transactions of businesses. Accounting enables the tracking of the income and expenses of the enterprises. Accounting is a branch of science that shows and examines the distribution of assets and resources of businesses. Data obtained from accounting is an important source of information for business management. Accountants use the information from the accounting information system in line with the goals of business managers. The business management uses the information it obtains in the decisions to be made with the future of the business. Management accounting produces special quality financial information required for business management. Business management bases its decisions on financial information from management accounting. Therefore, management accounting plays an important role in future plans and budgets, as well as financial transactions of businesses. Management accounting provides information to senior management in many areas from the costs of businesses, assets, resources, budgets, capital investments. In this study, it is investigated whether management accounting is applied or not. The company executives are interviewed face to face using the interview method. As a result of the analysis, it is determined that small and medium-sized enterprises cannot benefit from management accounting.