Otizm spektrum bozukluğu tanısı almışçocukların annelerinde psikolojikdayanıklılık, yaşam doyumu ve depresyonarasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship betweenpsychological resilience, life satisfaction anddepresion in authism spectrum disorder's mother
  1. Tez No: 716497
  2. Yazar: SERENAY SATILMIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Otizm Anneleri, Depresyon, Psikolojik Dayanıklılık, Yaşam Doyumu, Autism Spectrum Disorder, Autism Mothers, Depresion, Psychological Resilience, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocukların annelerinin psikolojik dayanıklılık, yaşam doyumu ve depresyon düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Çorum ili Merkezinde bulunan 3 ayrı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki otizm spektrum bozukluğu tanısı almış, gönüllü 60 çocuk annesi ve çocuğu normal gelişim göstermekte olan gönüllü 60 çocuk annesinden oluşturmuştur. Bu araştırmaya, Çorum ili sınırlarında yaşayan, araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 120 anne katılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler Ekim ve Aralık ayları içinde SosyoDemografik Bilgi Formu, Yaşam Doyumu Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri ile katılımcılardan toplanmıştır. Otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocukların annelerinin psikolojik dayanıklılık, yaşam doyumu ve depresyon puanları açısından incelenmiş ve normal gelişim gösteren çocukların annelerinin psikolojik dayanıklılık, yaşam doyumu ve depresyon puanlarının anlamlı farklılıklar gösterdiği bulunmuştur. Otizmli çocukların annelerinin psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu puanları arasında pozitif yönde, depresyon ile yaşam doyumu arasında negatif yönde, psikolojik sağlamlık ve depresyon arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlara göre, otizmli çocukların annelerinin psikolojik sağlamlılıklarının ve yaşam doyumlarının arttırılması, depresyon düzeylerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the levels of psychological resilience, life satisfaction and depression in mothers of children with autism spectrum disorder. The sample of this study consist of 60 volunteer diagnosed of autism spectrum disorders mother of children in 3 different special education and rehabilitation centers and 60 volunteer mothers of children with typical development in Çorum province. A total of 120 mothers living in Çorum who agreed to participate in the study participated in this study. The data used in this studied has been gathered from the participants via Personal Information Form, Life Satisfaction Scale, Brief Resilience Scale and Beck Depression Inventory. Psychological resilience, life satisfaction and depression scores of the mothers of children diagnosed with autism spectrum disorder were examined and it was found that the scores of mothers of the children with normal development had significant differences in psychological resilience, life satisfaction and depression scores. There was a positive correlation between psychological resilience and life satisfaction scores of mothers of children with autism, negative correlation between depression and life satisfaction, negative correlation between psychological resilience and depression. According to these results, it was found that studies should be conducted to increase psychological well-being and life satisfaction of mothers of children with autism and to decrease depression levels.