Azathıoprıne için biyouyumlu manyetik katı lipid nanoparçacık taşıyıcı sistemi tasarımı: Karakterizasyonu, radyoişaretlenmesi ve ın vıtro çalışmalar
Bio-compatible magnetic solid lipid nanoparticle delivery system design for azathioprine: Characterization, radiolabeling and in vitro studies
- Tez No: 716571
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP TEKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Biotechnology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Azathioprine, Manyetik nanoparçacıklar, Katı lipid nanoparçacıklar, Manyetik katı lipid nanoparçacıklar, Teknesyum, Radyoişaretleme, Hücre kültürü, Azathioprine, Magnetic nanoparticles, Solid lipid nanoparticles, Magnetic solid lipid nanoparticles, Technetium, Radiolabeling, Cell culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu Yüksek Lisans tez çalışmasında azathioprine (AZA) yüklü manyetik katı lipid nanoparçacıkların sentezlenmesi, teknesyum-99m ile radyoişaretlenme çalışmasının yapılması ve radyoişaretli bu nanokompozit malzemenin in vitro ortamda biyolojik davranışının incelenmesi hedeflenmiştir. Sentezlenen manyetik katı lipid nanoparçacıkların (SLMNP) yapısal karakteristik özellikleri Dinamik Işık Saçılımı (DLS) yöntemi, Zeta Potansiyeli Analizi, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) görüntüleri ile belirlenmiştir. Azathioprine yüklenmiş radyoişaretli manyetik katı lipid nanoparçacıkların (99mTc-AZA-SLMNP) kalite kontrol çalışmaları, İnce Tabaka Radyokromatografisi (TLRC) ve doz kalibratörü yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Manyetik katı lipid nanoparçacıklar sıcak homojenizasyon tekniği ile sentezlenmiştir. Üç farklı ilaç oranıyla SLMNP yapısına Yüksek Performans Sıvı Kromatografisi (HPLC) yöntemi ile Azathioprine ilaç yükleme denemesi yapılmış ve en yüksek ilaç yükleme veriminin %86 ile 2,5 mg azathioprine oranında olduğu bulunmuştur. 99mTc ile işaretleme sonrası doz kalibratörü ile alınan ölçüm sonucu elde edilen radyoişaretleme verimi AZA-SLMNP için %90,3 olarak bulunmuştur. Azathioprine yüklü 99mTc ile radyoişaretli manyetik katı lipid nanoparçacıkların in vitro ortamda HaCaT insan deri normal keratinosit hücresi biyolojik davranışlarının takip edilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master thesis study, it is aimed to synthesize azathioprine (AZA) loaded magnetic solid lipid nanoparticles and radiolabeled with technetium-99m and to evaluate its biological behaviour of designed system in vitro. Structural characterization of synthesized magnetic solid lipid nanoparticles (SLMNP) was performed by Dynamic Light Scattering (DLS) method, Zeta Potantial Analysis, Scanning Electron Microscopy (SEM) imaging. Azathioprine loaded magnetic solid lipid nanoparticles were radiolabeled with technetium-99m. Quality control studies of azathioprine loaded radilabeled magnetic solid lipid nanoparticles (99mTc-AZA-SLMNP) were performed by Thin Layer Radiochromatography (TLRC) and dose calibrator methods. Magnetic solid lipid nanoparticles have been synthesized via hot homogenization technique. A trial of azathioprine loading was performed via High Liquid Chromatography (HPLC) on SLMNP structures with three different drug ratios and highest yield has been found as 86 % with 2,5 mg azathioprine ratio. After labeling with 99mTc ,measurement was taken with the dose calibrator. The radiolabeling yield was obtained as 90.3% for AZA-SLMNP. The biological behavior of azathioprine loaded radiolabeled magnetic solid lipid nanoparticles (99mTc-AZA-SLMNP) was monitored in vitro in HaCaT cell line.