Silindir, dairesel ve elipsoidal kayma donatıların beton yol derzlerdeki performanslarının araştırılması
Investigation of cylinder, circular and ellipsoidal dowel bar reinforcement performance in concrete road joints
- Tez No: 716632
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET VEFA AKPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kayma Donatası, Yük Transfer Verimi, Çekme Gerılmesi, Basınç Gerılmesi Boyut, Dowel Bar, Load Transfer Effıcıency, Tensıle Stress, Compressıve Stress, Dımensıon
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu tez çalışmasında, aynı demir malzeme ağırlığına sahip silindir, dairesel ve elipsoidal kayma donatılarının gerçek dingil yüklemesi altında beton yol derzlerdeki LTE, çekme ve basınç gerilme performansları karşılaştırılmıştır. Yük transfer ölçümlerinde, LVDT ölçümleri ve sonlu elelmanlar çalışmasından faydalanmış basınç ve çekme gerilmelerin belirlenmesinde ise sonlu elemanlardan faydalanılmıştır. Çalışmada piyasada beton yol inşaatı derzlerinde kullanılan çapları (31.75, 38,1, 44.45, 50.8) mm ve uzunlukları 30, 35, 40, 46, 50 cm silindir kayma donatıları çalışılmış. Sonra silindir kayma donatsına eşdeğer 2,5 cm kalınlığında çapları 11. ila 22.72 cm olan dairesel kayma donatıları ve boyutları 10.08 - 43.01 cm olan elipsoidal kayma donatıları değerlendirmeye alınmıştır. Kayma donatıların uzunluklarının beton yol kaplamalarında derzlerde yük transferlerinin artmasında ciddi etkisinin olmadığı görülmüştür. Kayma donatıların çaplarındaki artışlarla beraber kayma donatı ile etrafını saran beton arasında oluşan çekme ve basınç gerilme değerlerinde önemli düşüşler görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the LTE, tensile and compressive stress performances of cylindrical, circular and ellipsoidal dowel bar reinforcements with the same iron material weight in concrete road joints under real axle loading were compared. In load transfer measurements, LVDT measurements and finite element studies were used, and finite elements were used in the determination of compressive and tensile stresses. In the study, cylinder dowel bar reinforcements with diameters (31.75, 38.1, 44.45, 50.8) mm and lengths of 30, 35, 40, 46, 50 cm, which are used in the concrete road construction joints in the market, were studied. Then 2.5 cm thick diameters 10J.99, equivalent to roller dowel bar reinforcement. Circular dowel bar reinforcements with dimensions between 10.08 and 43.01 cm and ellipsoidal dowel bar reinforcements with dimensions of 10.08-43.01 cm were taken into consideration. It has been observed that the length of the dowel bar reinforcements does not have a serious effect on the increase of load transfers in the joints of concrete pavements. With the increase in the diameters of the dowel bar reinforcement, significant decreases were observed in the tensile and compressive stress values formed between the dowel bar reinforcement and the surrounding concrete.