Çağrı merkezi çalışanlarının rekreasyonel faaliyetlere katılım durumlarının değerlendirilmesi (Erzurum ili örneği)
Evaluation of participation in recreational activities of call center employees (Erzurum province example)
  1. Tez No: 716642
  2. Yazar: ALİ GÜRBÜZ TÜRKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÖZTAŞYONAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Recreational Activity, Leisure Time, Interest
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve Amaç: Araştırma Erzurum ili sınırları içerisinde yer alan Çağrı merkezlerinde çalışan iş görenlerin rekreasyon etkinliklerine katılım durumlarının araştırılması bu çalışmanın problem cümlesini oluşturmaktadır. Araştırmada çalışanların rekreasyonel faaliyetlerine katılım durumları tespit edilerek bundan sonraki çalışmalara ışık tutması açısından önem arz etmektedir. Rekreasyon yönetimi ülkemizde gelişmeye başlayan önemli bilim dallarından biridir. Rekreatif faaliyetlere katılma ile çok fazla çalışma olmadığından konu ayrıca bir önem arz etmektedir. Yöntem: Araştırmada Çağrı merkezlerinde çalışan iş görenlerin rekreasyon etkinliklerine katılım durumlarının değerlendirilmesidir. Araştırma da veri toplama aracı açısından“kişisel bilgi formu”,“serbest zaman ilgilenim ölçeği”, kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada katılımcıların çalışma süresine göre 4-7 yıldır çalışanların 0-3 yıldır çalışanlara göre kendini ifade etme alt boyutunda anlamlı farklılık vardır.Araştırmada katılımcıların önem alt boyutunda cinsiyet değişkenine göre erkekler lehine anlamlı bir farklılık vardır. Sonuçlar: Araştırmada yer alan katılımcıların çekicilik alt boyutuna verdikleri cevaplar ile sırasıyla ilgilenim, sosyal ilişki, özdeşleşme, kendini ifade etme ve önem alt boyutlarında pozitif yönde bir korelasyon vardır. Ayrıca Önem alt boyutuna verilen cevapların ise ilgilenim, özdeşleşme, çekicilik, sosyal ilişki ve kendini ifade etme alt boyutlarında güçlü yönde bir korelasyon vardır.Sosyal ilişki alt boyutu ile diğer alt boyutlar arasındaki korelasyon durumu özellikle ilgilenim, çekicilik, kendini ifade etme, özdeşleme ve önem alt boyutlarında pozitif yöndedir.Bununla beraber bir diğer alt boyut olan Özdeşleşme de ise güçlü yönde ilgilenim alt boyutu ile devamında çekicilik, kendini ifade etme, önem ve sosyal ilişki alt boyutlarında pozitif bir korelasyon vardır. AnahtarKelimeler: rekreatif faaliyet, serbest zaman ilgilenim,
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Research The problem statement of this study is to investigate the participation of the employees working in the call centers within the borders of Erzurum province to the recreational activities. In the research, it is important to determine the participation of the employees in the recreational activities and to shed light on the future studies. Recreation management is one of the important branches of science that started to develop in our country. The subject is also important because there are not many studies with participating in recreational activities. Methods: The aim of the study is to evaluate the participation of employees working in call centers in recreational activities. In the research,“personal information form”,“leisure time involvement scale”, were used in terms of data collection tools. Findings: In the research, there is a significant difference in the sub-dimension of selfexpression, according to the working period of the participants, who have been working for 4- 7 years compared to those who have worked for 0-3 years. In the study, there is a significant difference in favor of men according to the gender variable in the sub-dimension of importance of the participants. Results: There is a positive correlation between the answers given by the participants to the attractiveness sub-dimension and the sub-dimensions of interest, social relationship, identification, self-expression and importance, respectively. In addition, the answers given to the Importance sub-dimension have a strong correlation in the sub-dimensions of involvement, identification, attractiveness, social relationship and selfexpression. The correlation between the social relationship sub-dimension and other subdimensions is especially positive in the sub-dimensions of involvement, attractiveness, selfexpression, identification and importance. On the other hand, in another sub-dimension, Identification, there is a positive correlation between the strong involvement sub-dimension and the following sub-dimensions of attractiveness, self-expression, importance and social relationship.