Endülüs medeniyeti ve Batı Avrupa'ya etkisi
Andalusian civilization and its influence on Western Europe
  1. Tez No: 716749
  2. Yazar: MERYEM HARMANKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI ATÇEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Endülüs, Batı Avrupa, Medeniyet, Rönesans, İber Yarımadası, Andalusia, Western Europe, Civilization, Renaissance, Iberian Peninsula
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
711 yılı İslam tarihi, medeniyeti ve Avrupa açısından çok önemlidir. Bu yıldan 1492'ye kadar İber Yarımadası'nda hüküm süren Endülüs Müslümanları medeniyette oldukça ileri bir seviyeye gelmişlerdir. Önce Doğu'dan getirdikleri maddi ve manevi birikimle düzen kurmuşlar ardından her geçen gün bu düzeni geliştirmişlerdir. Astronomiden tıbba, bayındırlıktan felsefeye, en özel saraylardan en nadide şiirlere kadar yaptıkları çalışmalarla hem Doğu'da hem Batı'da seslerini duyurmuşlardır. Kuruldukları topraklarda yabancı dinden ve ırktan çokça olması problem teşkil etmemiş Endülüslüler tarafından avantaja çevrilmiştir. Bu parlak medeniyet başta yerli İspanya halkı olmak üzere zamanla tüm Batı Avrupa'yı etkisi altına almıştır. Avrupalılar bu medeniyeti tanımak ve bu seviyeye ulaşmak için Endülüs'e özel öğrenci ve heyetler göndermiştir. Bu medeniyete ait eserlerin birçoğu Avrupalılar tarafından kullanılmak üzere tercüme edilmiş, bunun için özel okullar kurulmuştur. Bu çabalar Endülüs medeniyetini daha iyi anlayan ve maddi- manevi büyük değişikliklere giden Batı Avrupa için dönüm noktası olmuştur. Kısaca Rönesans ve Reform'un yaşanmasında ve gelişmesinde Endülüs medeniyetinin katkısı büyüktür. Bu çalışmada Avrupa'nın ortasında böyle bir başarı elde eden Endülüslülerin kurdukları medeniyet ve Batı Avrupa'yı nasıl ve hangi konularda etkilediği ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The year 711 is very important in terms of islamic history, civilization and Europe. Andalusian Muslims, who ruled in the Iberian Peninsula from this year to 1492,reached a very advanced level in civilization. They first established an order with the material and spiritual knowledge they brought from the East, and they developed this order day by day.They made their voices heard both in the East and in the West, with their works ranging from astronomy to medicine, from public works to philisophy, from the most private palaces to the most precious poems.They made their voices heard both in the East and in the West, with their works ranging from astronomy to medicine, from public works to philosophy, from the most private palaces to the most precious poems. The fact that there was a large number of foreign religions and races in the lands they were established was turned into an advantage by the Andalusians, which did not pose a problem. This brilliant civilization has influenced all of Europe over time, especially the native Spanish people. Europeans sent special students and delegations to Andalusia to get to know this civilization and reach this level. Many of the works of this civilization were translated for use by Europeans, and private schools were established for this purpose. These efforts have been a turning point for Western Europe, which has a better understanding of Andalusian civilization and has undergone major material and spiritual changes. In short , the contribution of Andalusian civilization to the experience and development of the Renaissance and Reformation is great.In this study, it will be discussed how and on which subjects the Andalusians, who achieved such success in the middle of Europe, affected the civilization they established and Western Europe.