Muazzez Aruoba'nın romanları üzerine bir inceleme
A review on Muazzez Aruoba's novels
- Tez No: 716761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi, Muazzez Aruoba, Yazar, Roman, Kadın
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Muazzez Aruoba, Cumhuriyet Dönemi romanının adı ön plana çıkmamış yazarlarından biridir. Hasret (1943) Çile (1946), Alev (1946) Beni Kurtar (1958) başlıklı romanlarını kaleme aldığı on beş yıllık (1943-1958) süre zarfında, yakından takip ettiği sosyal ve siyasal gelişmeleri hem eleştirel hem de çözümcü bakış açısıyla eserlerine yansıtmıştır. Sadece roman ve hikâyelerinde değil, çeşitli dergi ve gazetelerde kaleme aldığı şiir, deneme, köşe yazılarıyla da bu yönünü ortaya koymuştur. Muazzez Aruoba, bu eserlerde yapmış olduğu tespitlerle, ortaya attığı tezlerle dönemin kadına bakışını ortaya koymakla kalmamış, toplumun gelişmesi yolunda önemli bir sorun olarak belirlediği kadın eğitimini gündeme getirmeye çalışmıştır. Bu çalışmada yazar hakkında yazılan sınırlı yazılardan, yazarla yapılan söyleşilerden, kendisinin kaleme aldığı yazılardan, oğulları Çelik Aruoba ve İskender Aruoba ile yapılan röportajdan yararlanılarak, Muazzez Aruoba'nın romanlarının yapı ve içerik yönünden incelenmesinin amaçlanmıştır. Bu amaca bağlı olarak önce Muazzez Aruoba'nın hayatı, sanatı ve eserleri tanıtılmış daha sonra romanları incelenmiştir. Tezin giriş bölümünde,Tanzimat'tan 1990 sonrasına kadar Türk romanının gelişim süreci genel hatlarıyla anlatılmış ve Muazzez Aruoba'nın bu süreç içerisindeki yeri ile ilgili kısa bir bilgi verilmiştir. Tezin birinci bölümünde Muazzez Aruoba'nın hayatı; ikinci bölümünde sanatı ve eserleri; üçüncü bölümünde ise romanları yapı ve içerik yönünden incelenmiştir. Sonuç kısmında ise Muazzez Aruoba'nın romanları ve romancılığı ile ilgili tespitlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Muazzez Aruoba is one of the authors of the Republic Period novel, whose name has not come to the fore. During the fifteen years (1943-1958) that he wrote his novels Hasret (1943), Çile (1946), Alev (1946) Beni Kurtar (1958), he reflected on the social and political developments that he followed closely, with both a critical and a solutionist perspective. reflected. Not only in his novels and stories, but also in his poems, essays and columns he wrote in various magazines and newspapers. Muazzez Aruoba not only revealed the view of women of the period with the determinations he made in these works and the theses he put forward, but also tried to bring the women's education, which he identified as an important problem in the development of society, to the agenda. In this study, it is aimed to examine Muazzez Aruoba's novels in terms of structure and content by making use of the limited articles written about the author, the interviews with the author, the articles he wrote, and the interviews with his sons Çelik Aruoba and İskender Aruoba. Depending on this purpose, first Muazzez Aruoba's life, art and works were introduced and then his novels were examined. In the introduction part of the thesis, the development process of Turkish novel from Tanzimat to after 1990 is explained in general terms and a brief information is given about Muazzez Aruoba's place in this process. In the first part of the thesis, the life of Muazzez Aruoba; in the second part, his art and works; In the third part, his novels were examined in terms of structure and content. In the conclusion part, determinations about Muazzez Aruoba's novels and novelism are given. Keyword: Republican Period, Muazzez Aruoba, Writer, Novel, Woman.