Parkinson hastalığı ile ilişkili stevia yapraklarının etanolik ekstraktının ın vitro araştırılması
Investigation of stevia leaves ethanolic extract in vitro: relevant in the management of Parkinson's disease
  1. Tez No: 716762
  2. Yazar: RAWAN ALBARRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SHIRIN TARBIAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, Stevia, Monoamin oksidaz, Siklooksijenaz, Lipoksijenaz, Parkinson's Disease, Stevia, Monoamine oxidase, Cyclooxygenase, Lipoxygenase
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş: En sık görülen ikinci nörodejeneratif hastalık olan Parkinson hastalığı, nigrostriatal dopamin nöronlarının seçici dejenerasyonu ile karmaşık bir motor ve nonmotor semptomlarla sonuçlanan değiştirilmiş kolinerjik nörotransmisyon ile ilişkilidir. Artan kanıtlar, Parkinson hastalığı patogenezinde hem oksidatif stresin hem de iltihabın temel bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Nöroinflamatuarasyon, pro-enflamatuar eikosanoidler, prostaglandinler, lökotrienler ve trombüsler üreten araşidonik asit (AA) salınımını kolaylaştıran sitokinler, Siklooksijenazlar (COX) ve Lipoksijenaz enzimleri gibi proinflamatuar maddeler üreten aktif mikroglial hücreler ile karakterizedir. Amaç: Dopaminerjik ve kolinerjik nöronal kaybın eşlik ettiği Parkinson hastalığı, oksidatif stres ve nöroinflamanasyonun önemli rol oynadığı bir bozukluktur. Çünkü tıbbi bitki çok sayıda fitokimyasal sergilendi Parkinson hastalığı tedavisinde iyi bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu çalışma da Stevia etanolik özü göz önüne atılmış dopaminerjik kolinerjik, antioksidan antienflamatuar özellikleri için test edildi. Yöntemler:. Bitki özlerinin hazırlanması, Asetilkolinsteraz analizi, Monoamin oksidaz analizi, Antioksidan deneyler; DPPH radikal, hidroksil radikal ve süperoksit radikal süpürme aktivitlerinin belirlenmesi, Sikloginaz ve lipoksijenaz enzimlerinin standardizasyonu ve inhibisyon aktivitelerinin belirlenmesi çalışmada yapıldı. Bulgular: Stevia yaprak ekstresinin asetilkolinsteraz ve monoamin oksidaz aktivitelerini doza bağımlı bir şekilde inhibe ettiği ortaya çıktı. DPPH radikal süpürme hidroksil radikal süpürme ve süperoksit radikal süpürme aktivitesi için IC50 etanolik özü ve askorbik asit değerlerinin 83.76 ± 1.50 olduğu bulunmuştur. Sırasıyla 51.41 ± 2.5 ve 100.11 ± 2.3 μg/ml. 5-LOX enzim aktivitesinin bitki özleri tarafından inhibisyonu, enzim aktivitesini azaltma açısından yüzde inhibisyonu olarak kaydedildi. Artan Stevia özü konsantrasyonu ile LOX enziminin inhibisyonunda bir artış oldu. Deneysel sonuçlara göre, Stevia özündeki biyoaktif fitokimyasallar, kolinesterazların, monoamin oksidaz stevia yaprak ekstresinin kombine kombinatoryal inhibisyonu ile nörotransmitter seviyelerini geri kazanma mekanizması kurabildi. Stevia yaprak ekstresinin antioksidan ve antienflamatuar aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. Bunun nedeni fenolik kompondların varlığı ve flavonoidlerin stevia etanolik özü olması olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Parkinson's Disease, the second most common neurodegenerative disease, is associated with selective degeneration of nigrostriatal dopamine neurons and altered cholinergic neurotransmission which results in a complex motor and nonmotor symptoms. Increasing evidence indicates that both oxidative stress and inflammation may play a fundamental role in the pathogenesis of Parkinson's Disease. Oxidative stress is characterized by increase in reactive oxygen species (ROS) and depletion of glutathione. Neuroinflammation is characterized by activated microglial cells that generate proinflammatory substances such as cytokines and cyclooxygenases (COX) and Lipoxygenase enzymes facilitating the release of Arachidonic acid (AA) which produce pro-inflammatory eicosanoids, prostaglandins, leukotrienes and thromboxane. Objective: Parkinson's Diseas which is accompained by dopaminergic and cholinergic neuronal loss is a disorder where oxidative stress and neuroinflammation, play important role.since, medicinal plant exhibited numerouse kind of phytochemicals they are may good condidate in treatment of P Parkinson's Disease. In view of this Stevia ethanolic extract was tested for its dopaminergic cholinergic , antioxidant anti inflammatory properties. Methods:. Preparation of plant extracts, acetylcholinesterase analysis, Monoamine oxidase analysis. Antioxidant experiments; Determination of DPPH radical, hydroxyl radical and superoxide radical scavenging activites, Standardization and inhibition of cycloginase and lipoxygenase enzymes activites. Results: Revealed that stevia leaf extract inhibited acetylcholinesterase and monoamine oxidase activities in a dose dependent manner. The IC50 values of ethanolic extract and ascorbic acid for DPPH radical scavenging hydroxyl radical scavengin and superoxide radical scavenging activity were found to be 83.76 ± 1.50, 51.41 ± 2.5 and 100.11 ± 2.3 μg/ml, respectively. Inhibition of 5-LOX enzyme activity by the plant extracts was recorded as percentage inhibition, in terms of reducing enzyme activity.With increasing concentration of Stevia extract there was an increase in the inhibition of the LOX enzyme. According to experimental results, the bioactive phytochemicals in Stevia extract was able to establish a mechanism of restoring neurotransmitter levels by combined combinatorial inhibition of cholinesterases, monoamine oxidases stevia leaf extract. Stevia leaf extract was found to have Antioxidant and anti-inflammatory activity. This might be due to the presence of phenolic componds and flavonoids is stevia ethanolic extract.