48-72 Aylık çocukların öz-düzenleme düzeylerinin, annelerinin ebeveyn gündelik zorluklar düzeyi ile algılanan anne-öğretmen etkileşimine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of the self-regulation levels of 48-72 months-old children on the perceived parenting daily hassles and mother-teacher interaction
  1. Tez No: 716833
  2. Yazar: TUĞBA BİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİYE KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Dönem, Öz-Düzenleme Becerileri, Ebeveyn Gündelik Zorlukları, Anne-Öğretmen İletişimi, Anne-Öğretmen Güveni, Preschool Period, Self-Regulation Skills, Parenting Daily Hassles, Mother-Teacher Communication, Mother-Teacher Trust
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı; 48-72 aylık okul öncesi dönem çocuklarının öz-düzenleme becerilerinin, annenin ebeveynlikten kaynaklanan gündelik zorluklarının, algılanan ebeveyn (anne)-öğretmen iletişiminin birbirini yordama durumlarının analiz edilmesidir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul İli Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel anaokullarında eğitim-öğretim görmekte olan 48-72 aylık çocukların ebeveynleri (yalnızca anneleri araştırmaya dahil edilmiştir) ve bu çocukların okul öncesi öğretmenleri olmak üzere toplam 70 anne–öğretmen çifti (70 anne, 10 öğretmen) oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri 70 anne-öğretmen çiftinden toplanmıştır. Araştırmanın tüm verileri; beş adet veri toplama aracı kullanılarak 70 anne- öğretmen çiftinden elde edilmiştir. Bunlar; Ebeveyn Gündelik Zorluklar Ölçeği (Anne Formu), Okul Öncesinde Anne-Baba-Öğretmen İlişki Ölçeği-(Anne Formu), Okul Öncesinde Anne-Baba-Öğretmen İlişki Ölçeği-(Öğretmen Formu), 4-6 Yaş Çocuklarına Yönelik Öz-Düzenleme Becerileri Ölçeği (Öğretmen Formu), 4-6 Yaş Çocuklarına Yönelik Öz-Düzenleme Becerileri Ölçeği (Anne Formu)'dir. Verilerin analizinde annenin algıladığı çocuk öz-düzenleme düzeyi ile öğretmenin algıladığı çocuk öz-düzenleme düzeyi arasındaki ilişki korelasyon analizi ile incelenirken, çocuk öz-düzenleme puanlarının ebeveyn-öğretmen etkileşimi ve ebeveyn gündelik zorluklar düzeyi üzerindeki etkisini tespit etmek üzere hiyerarşik çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin ve ebeveynlerin çocuğun öz-düzenleme becerileri algılarının istatistiki açıdan orta ve yüksek düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca çocukların öz-düzenleme düzeylerinin ve ebeveyn gündelik zorluklarından çocuğu sosyalleştirme güçlüğünün anne-öğretmen iletişimini yordadığı, çocuğun öz- düzenleme düzeyinin ise öğretmen-anne güvenini yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to analyze the self-regulation skills of 48-72 month-old preschool children, the daily hassles of the mother arising from parenting, and the predictive status of the perceived parent (mother)-teacher interaction. The study sample includes 70 pairs of mothers, whose kids are educated in different preschools under the ministry of education and preschool teachers (70 mothers and 10 teachers). The data of the study was collected from 70 mother-teacher pairs using five tools of data collection: Parenting Daily Hassles Scale (Mother's Form), Quality of Parent-Teacher Relationship Scale in the Kindergarten (Mother's Form), Quality of Parent-Teacher Relationship Scale in the Kindergarten (Teacher's Form), Self-Regulation Skills Scale for 4-6 Years Old Children Based on Mothers is the Self-Regulation Skills Scale for 4-6 Years Old Children Based on Teachers. To analyse the data, the relationship between the child self-regulation perceived by the mother and the child self-regulation perceived by the teacher was examined by correlation analysis, while hierarchical multiple regression analysis was performed to determine the effect of child self-regulation scores on the level of parent-teacher interaction and parental daily hassles. As a result of the research, it was determined that teachers' and parents' perceptions of child's self-regulation skills were statistically moderately and highly correlated. Besides, it was determined that the self-regulation levels of the children and the hassles in socializing the child, one of the daily hassles of the parents, predicted the mother-teacher communication, while the child's self-regulation level predicted the teacher-mother trust.