Gencer Kondal iş modeli ve keçe tasarımları
Gencer Kondal's business model and felt designs
  1. Tez No: 717083
  2. Yazar: EMİNE KONDAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE KETENCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Intangible Cultural Heritage, Felt, Felt Making, Gencer Kondal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Sanat ve zanaat toplumun kültürel mirasını oluşturmaktadır. Bilgi, birikim tecrübe farklı coğrafyada yaşayanlar, üretim ve tüketim ile yaşam biçimlerini şekillendirmekle birlikte kültürlerini oluşturmaktadırlar. Endüstrileşme ve küreselleşmeyle birlikte, kültürel mirasımız olarak keçeciliğin üretim ve tüketim biçimini olumsuz etkileyerek yok olmasına neden olmaktadır. Yok olmaya yüz tutmuş keçe ve keçeciliğin kendi özünü kaybederek zaman ve değişimle diğer kültürlerle aynılaşmasına neden olmuştur. Ekolojik bir malzeme olan keçe, bugün çağdaş sanat ve tasarım bilgi ve becerisiyle tasarım ve yaratıcılıkta gelişme göstermiştir. Teknolojik çağla birlikte geçmişte yapılan keçe ürünleri yer yaygısı, kepenek, sikke, çadır iken günümüzde kaban, ayakkabı, kuşak, şal, şapka, duvar panosu gibi ürünlerle yerini almıştır. Bu tezde, keçe'nin tanımı ve tarihçesi, keçeciliğin ilk yapılış öyküsü, keçe üretiminde kullanılan ham madde, keçe'nin ekolojik özellikleri, araç-gereçlerine yer verilmiştir. Gencer Kondal'ın iş modeli üzerine hazırlanan bu tez, somut olmayan kültürel mirasımız olan keçe ve keçeciliği yeniden canlandırmayı amaçlamaktadır. Gencer Kondal'ın iş modeli ve keçe atölyesi, Kondal'ın keçe yapımında ortak olan ön hazırlık aşamaları yünün hazırlanması, boyanması, naaşlık hazırlanması, saçma ve saçılması ve Gencer Kondal'ın atölyesinde yapılan keçe çalışmaları ile Kondal'ın açtığı sergi ve workshoplar, verdiği eğitimler, ticaret yaptığı ülkelere bu tezde yer verilmiştir. Gencer Kondal'ın atölyesinde yapılan giysi ve giysi aksesuarları ile ev tekstil ürünleri ve benzeri bazı sanatsal uygulamaları fotoğraflarla desteklenmiştir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda Gencer Kondal'ın iş modeli ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan keçeciliğin yeniden canlandırılmasına katkı sağlanmıştır. Anahtar Kelime: Somut Olmayan Kültürel Miras, Keçe, Keçecilik, Gencer Kondal
Özet (Çeviri)
Arts and crafts constitute the cultural heritage of the society. People living in different geographies with knowledge, experience and experience shape their culture as well as shape their lifestyles with production and consumption. Along with industrialization and globalization, felt making as our cultural heritage negatively affects the way of production and consumption, causing it to disappear. Felt and felt making, which is on the verge of extinction, lost its essence and became identical with other cultures with time and change. Felt, an ecological material, has developed in design and creativity with contemporary art and design knowledge and skills. While felt products made in the past with the technological age were floor mats, shutters, coins, tents, today they have taken their place with products such as coats, shoes, belts, shawls, hats, and wall panels. In this thesis, the definition and history of felt, the story of the first making of felt, the raw material used in felt production, ecological properties of felt, tools and equipment are included. This thesis, based on Gencer Kondal's business model, aims to revive our intangible cultural heritage, felt and felt making. Gencer Kondal's business model and felt workshop, Kondal's common pre-preparation stages in felt making, preparation of wool, dyeing, naaşlık preparation, scattering and scattering, felt works made in Gencer Kondal's workshop, exhibitions and workshops opened by Kondal, The trainings and the countries with which it trades are included in this thesis. Clothing and clothing accessories, home textile products and some similar artistic applications made in Gencer Kondal's workshop are supported by photographs. In line with the information obtained, Gencer Kondal's business model contributed to the revival of felt making, which is in danger of extinction.