Öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye algıları ile işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between teachers' positive psychological capital perceptions and their turnover intention
- Tez No: 717183
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHMAN ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikoloji, Pozitif Psikolojik Sermaye, İşten Ayrılma, İşten Ayrılma Niyeti, Öğretmen, Positive Psychology, Positive Psychological Capital, Leave the Job, Turnover Intention, Teacher
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye algıları ile işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Erzurum ili Hınıs ilçesinde MEB'e bağlı anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 425 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmaya katılımın gönüllülük esasına dayalı olması sebebiyle 277 form geri dönüş olmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla kişisel bilgi formu,“İşten Ayrılma Eğilimi Ölçeği”ve“Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye algılarının çok yüksek; işten ayrılma niyetlerinin ise düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırmada öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye algıları ile işten ayrılma niyetleri arasında düşük düzeyde negatif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca pozitif psikolojik sermayenin, öğretmenlerin işten ayrılma niyetlerinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the relationship between teachers' positive psychological capital perceptions and their turnover intention. The population of the research consists of 425 teachers working in kindergartens, primary schools, secondary schools and high schools affiliated to the Ministry of National Education in the Hınıs district of Erzurum province in the 2019-2020 academic year. Because participation to this research survey was on voluntary basis, 277 forms were received back. Data collection was performed using data collection tool consisting of personal information form,“Tendency of Leaving of Employment Scale ”and“Positive Psychological Capital Scale”. Data analysis was performed using SPSS 25.0 statistical program. The research is in the correlational survey model. As a result of the research, it was found that teachers' positive psychological capital perceptions were very high and turnover intention were low. In the research, it was found that there was a low level significiant negative correlation between teachers' positive psychological capital perceptions and their turnover intention. In addition, it was concluded that positive psychological capital is a significant predictor of turnover intention of teachers.