İlköğretim okul yöneticilerinin öğretmenler tarafından algılanan liderlik stilleri ile örgütsel sinerji arasındaki ilişki
The relationship between the leadership styles of primary school administrators perceived by teachers and organizational synergy
  1. Tez No: 717188
  2. Yazar: BEYTULLAH KURU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik Stilleri, Örgütsel Sinerji, Okul Yöneticileri, Öğretmenler, Leadership Styles, Organizational Synergy, School Administrators, Teachers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırmanın amacı, öğretmenlerin okul yöneticilerinin liderlik stillerine ilişkin algılarıyla örgütsel sinerji arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni 2020-2021 eğitim öğretim yılında Rize ili ve ilçelerindeki resmi ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerden meydana gelmiştir. Bu araştırmada basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile örneklem oluşturma yolu seçilmiş ve 326 öğretmen araştırma grubuna alınmıştır. Araştırmanın verilerini elde etmek için; Kılıç ve Yılmaz (2018) tarafından geliştirilen“Okul Yöneticilerinin Liderlik Stili Ölçeği”, Akpolat ve Levent (2018)'in geliştirdği“Öğretmenlere Yönelik Örgütsel Sinerji Ölçeği”ve araştırmacının hazırladığı“Kişisel ve Mesleki Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, liderlik stilleri ile örgütsel sinerji arasında manidar ilişkiler olduğunu göstermektedir. Regresyon analizi, liderlik stillerinin örgütsel sinerjiye ait varyansın %56'sını açıklayarak örgütsel sinerjinin anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between the primary school teachers' perceptions of school administrators' leadership styles and organizational synergy. The research adopts the relational scanning model, and relatedly, the research universe consists of teachers working in government schools (primary and secondary schools) in Rize province in the 2020-2021 academic year. The data collection was carried out via simple random sampling method and a survey is conducted with 326 teachers. In the formulation of the questionnaire the following models are employed: the 'Leadership Style Scale of School Administrators' of Kılıç and Yılmaz (2018), and the 'Organizational Synergy Scale for Teachers' and the 'Personal and Professional Information Form' of Akpolat and Levent (2018). Research results show that there are significant relationships between leadership styles and organizational synergy. Regression analysis showed that leadership styles were a significant predictor of organizational synergy, explaining 56% of the variance of organizational synergy.