Özel okul müdürlerinin günlük rutin işleri üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on the daily routine of private school principals
  1. Tez No: 717228
  2. Yazar: DİDEM KALFA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul, Eğitim Yönetimi, Okul Rutinleri, Yönetici Günlüğü, School, Educational Administration, School Routines, Executive Diary
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırmanın amacı; özel okul müdürlerinin günlük yaptığı işlerden en sevdikleri, sevmedikleri, en çok zamanlarını alan faaliyetleri ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma modellerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Ayrıca örneklem seçiminde ulaşılabilirlikleri temel alınarak kolaylı örneklem yöntemiyle katılımcılar seçilmiştir. Bu çalışmada veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu araştırmanın verileri, 11 özel okul müdürlerinden toplanmış; içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Bu araştırmada; okul ve okul yöneticiliği faaliyet alanları irdelenerek konuya temelden bir bakış açısı sağlanmaya çalışılmış; başarılı yöneticilik özellikleri de listelenmiştir. Bu araştırma sonucunda; özel okul yöneticilerinin hâkimiyet duygularının güçlü olması ve bu gücün yöneticiliği tercih etmelerine ve sürece olan etkileri, en sevmedikleri işlerin akademik faaliyetler dışında yer alan maddi konuların olması ve en fazla zamanlarını alan rutinin de yazışmalar olması bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to reveal the activities that private school principals take the most time, like to do and dislike from their daily work. In this study, phenomenology design, one of the qualitative research models, was used. In addition, participants were selected with the convenience sampling method based on their accessibility in the selection of the sample. In this study, semi-structured interview technique was used as data collection method. The data of this research were collected from 11 private school principals; analyzed by content analysis. In this study; By examining the fields of activity of school and school administration, it has been tried to provide a fundamental perspective on the subject; Successful management features are also listed. As a result of this research; It has been found that private school administrators have a strong sense of dominance and the effects of this power on their preference for administration and the process, the fact that the most disliked jobs are financial matters other than academic activities, and the routine that takes the most time is correspondence.