15 Temmuz Darbe Girişiminin yerel basında sunumu: Diyarbakır örneği
Presentation of the July 15 Coup Attempt in local media: The case of Diyarbakir
  1. Tez No: 717314
  2. Yazar: AYŞE İLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN TEMİZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Darbe, Basın, 15 Temmuz, Yerel Basın, Diyarbakır Basını, Coup, Press, July 15, Local Press, Diyarbakır Press
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Türkiye'de medya ve ordu ilişkisi, siyasi hayata yön vermede zaman zaman etkili olmuştur. Öyle ki, askeri müdahalelerle sıkça kesintiye uğrayan Türk siyasi hayatı, çoğu kez karşısında ordu ile birlikte medyayı da bulmuştur. Medya-siyaset-ordu üçlemesindeki çıkar dengelerinde medya, askeri müdahalelerin kimi zaman tetikleyicisi kimi zaman destekleyicisi olmuştur. Şüphesiz bundan en ciddi yarayı Türk siyasi hayatı ve demokrasisi almıştır. 1960'dan günümüze kadar geçen 60 yılda, Türkiye Cumhuriyeti çoğu kez askeri müdahalelerle karşılaşmıştır. 15 Temmuz 2016'da yeni bir askeri müdahale girişimiyle karşılaşan Türkiye, girişimi bastırmada gecikmemiştir. Bu girişim halktan büyük bir tepki almış, girişimde bulunan bir gurup subayı desteklemeyen TSK mensupları da aynı tepkiyi göstermekte gecikmemiştir. Önceki müdahalelerde, darbe sevici tavrını takınan medya, bu girişimde halkın ve demokrasinin yanında yer almıştır. Bu girişim, yerel, ulusal ve uluslararası medyada kendine geniş yer bulmuştur. Çalışma, 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin yerel basındaki sunumunu Diyarbakır yerel gazeteleri üzerinden ele almayı amaçlamıştır. Bu bağlamda, Güneydoğu Güncel, Yeni Gün, Mücadele, Özgür Haber, Tigris, Güneydoğu Ekspres, Söz, Öz Diyarbakır ve Olay gazetelerinin, 15-22 Temmuz 2016 tarih aralıklı nüshalarının, söylem çözümlemesi yöntemiyle analizi yapılmıştır. Haber analizleri yapılırken çeşitli kategoriler oluşturulmuş, haberler bu kategoriler altında incelenmiştir. İnceleme sonucunda, kimi gazetelerin girişimi kınadığı, kimi gazetelerin konuyu Kürt sorunu bağlamında ele aldığı, kimi gazetelerin ise darbe girişimini,“sivil darbeye karşı gerçekleştirilen askeri bir darbe”olarak adlandırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The media and military relationship in Turkey has dominated political life from time to time. Thus, Turkish political life was frequently interrupted by military coups. During these coups, the media often acted with the army. Sometimes the media became a supporter and a trigger for the coups. Undoubtedly, Turkish political life and democracy have been negatively affected by this situation. In the 60 years since 1960, the Republic of Turkey has often faced military interventions. Turkey faced a new military coup attempt on 15th July 2016, and was not delayed in suppressing it. This attempt received a huge reaction from the public, and members of the TSK who did not support the attempt. Although the media has taken a coup-loving stance in previous interventions, it has stood by the people and democracy in this initiative. This initiative has been received widespread coverage in local, national and international media. This study aimed to examine how the 15th July coup attempt took place in Diyarbakır local newspapers. In this context, copies of Güneydoğu Güncel, Yeni Gün, Mücadele, Özgür Haber, Tigris, Güneydoğu Ekspres, Söz, Öz Diyarbakır and Olay newspapers which dated 15th-22nd July 2016 were analyzed by discourse analysis method. Various categories were created, and the news was reviewed under these categories. As a result of the review, it was seen that some newspapers condemned the initiative, some newspapers discussed the topic in the context of the Kurdish issue, while others described the coup attempt as a“military coup against a civilian coup”.