SWARA ve COPRAS yöntemleriyle tedarikçi performans değerlendirmesi
Supplier performance assessment with SWARA and COPRAS methods
  1. Tez No: 717360
  2. Yazar: ESRA ALİŞARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÖRENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tedarikçi Performans Değerlendirme, Çok Kriterli Karar Verme, SWARA, COPRAS, Supply Chain, Supplier Performance Evaluation, Multi Criteria Decision Making, SWARA, COPRAS
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Günümüzde işletmelerin gücü sadece kendi performanslarına bağlı olmayıp, etkileşim halinde olduğu tüm birimlerin performansına da bağlıdır. Tedarik zinciri yönetimi için en önemli konulardan biri firma için doğru tedarikçiler ile iş birliği yapmaktır. Firmaların mevcut tedarikçileri ile işbirliklerini sürdürüp sürdürmeyeceği konusu, tedarikçilerin performanslarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tedarikçi performans değerlendirmesi yapılırken bir çok kriter dikkate alınmakta ve bunun sonucunda işletme hangi tedarikçiler ile çalışmaya devam edip etmeyeceğine karar vermektedir. Bu çalışmada Türkiye'de otomotiv sektöründe faaliyet gösteren yabancı bir firmanın tedarikçi performans değerlendirme konusu üzerinde durulmuştur. Çalışmadaki amaç, belirli kriterler çerçevesinde firmanın klima fanı ve kurutucu filtre tedariği yapan tedarikçilerinin performanslarının değerlendirilmesidir. Yapılan çalışmada Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinden, SWARA ve COPRAS yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Değerlendirmede altı ana kriter ve on dokuz alt kriter ele alınmıştır. Kriterler eşit öneme sahip olmadığı için çalışmanın ilk aşamasında kriter önem dereceleri, literatürdeki bilgiler ışığında karar verme grubu oluşturularak SWARA yöntemi ile belirlenmiştir. İkinci aşamada performans sıralaması ise COPRAS yöntemi ile yapılmıştır. Değerlendirme sonucunda tedarikçiler performans bakımından sıralanmış, firma için en düşük ve en yüksek performansa sahip tedarikçiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the strength of businesses depends not only on their own performance but also on the performance of all the units they interact with. One of the most important issues for supply chain management is to cooperate with the right suppliers for the company. Whether companies will continue to cooperate with their existing suppliers depends on the performance of the suppliers. While evaluating supplier performance, many criteria are taken into account and as a result, the company decides which suppliers to continue to work with. In this study, the subject of supplier performance evaluation of a foreign company operating in the automotive sector in Turkey has been emphasized. The purpose of the study is to evaluate the performance of company suppliers within the framework of certain criteria. In the study, SWARA and COPRAS methods, which are among the Multi Criteria Decision Making (MCDM) methods, were used together. Nineteen criteria were taken into account in the evaluation. Since the criteria are not equally important, at the first stage of the study, a decision-making group was formed in the light of the information in the literature, and the criterion significance levels were determined using the SWARA method. In the second stage, performance ranking was made using the COPRAS method. As a result of the evaluation, the suppliers were ranked in terms of performance and the lowest and highest performing suppliers were determined for the company. The results obtained were discussed and recommendations made.