Restatement Detection Using Machine Learning
Finansal Yeniden Bildirme Raporlarının Makine Öğrenmesi ile Tespit Edilmesi
  1. Tez No: 717446
  2. Yazar: YASİN HAKKI KOCAMAN
  3. Danışmanlar: DR. TORSTEN JOCHEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Makine Öğrenmesi, Finansal Yeniden Bildirim Raporları, Hileli İşlem Tespiti, Machine Learning, Restatement, Fraud Detection
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Universiteit van Amsterdam
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışma makine öğrenmesi yöntemlerini kullanarak 2010 yılı ile 2019 yılları arasında gerçekleştirilen finansal yeniden bildirim raporlarını tespit etmeyi hedeflemektedir. Bu amaca yönelik olarak, yeniden bildirim raporlarının hileli işlemden farklı oluşu ve rapor tipleri göz önünde bulundurularak birden çok farklı kaynak kullanılarak yeni bir veri seti oluşturulmuştur. Söz konusu veri setinin tümüne ve alt setlerine makine öğrenmesi algoritması uygulanarak sonuçlar elde edilmiştir. Daha önce gerçekleştirilmiş benzer çalışmalardan farklı olarak, firmalar tarafından bildirilen finansal veriler kullanılmamış, dar veri setinin tespit modeline etkisi incelenmiştir. Çalışma, öncelikle düzenleyici otoriteler olmak üzere, firmalar, denetçiler ve nihai olarak yatırımcılar için faydalı olma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study aims to utilize machine learning methods to detect restatements between 2010 and 2019. To that end, a new database is created from three different data sources. As restatement is different than fraud, the effects of restatements are taken into account, as well as the type of the restatement, which could be a minor revision or major change. Different types of machine learning algorithms are applied to the full dataset and multiple subsets with varying results. Lastly, compared to the previous similar studies, firm stated financial variables are not included and effect of minimal data use is investigated in creating a detection model. The study has potential to be useful to various stakeholders in finance; primarily regulators, firms, auditors and ultimately investors.