İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarında sanal gerçeklik
Virtual reality in occupational health and safety studies
- Tez No: 717483
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, sanal gerçeklik, iş güvenliği, Occupational health and safety, virtual reality, occupational safety
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Dünyada birçok alanda kullanılmakta olan sanal gerçeklik teknolojilerinin, iş sağlığı ve güvenliği sektöründe kullanımı yaygınlaşmaktadır. İş güvenliği sektöründe“sanal gerçeklik”teknolojileri ile gerçekleştirilmemiş sağlığı ve güvenliği (İSG) eğitimlerinde elde edilen sonuçlar, sanal gerçeklik sistemlerinin, geleneksel yöntemlere oranla önemli katkı sunduğunu ve üstünlükler sağladığını göstermektedir. Gerçekleştirilen birçok çalışmada Sanal Gerçeklik teknolojileri ile geliştirilen sistemlerinin geleneksel yöntemlerin yerini almaya başladığı görülmektedir. Sanal gerçeklik teknolojileri ile pazarlama, tasarım ve iş sağlığı ve güvenliği konularında üretilen simülatif temsil modellerin gerçekçilik, derinlik algısı üzerine sunduğu imkânlar etkili sonuçlar üretmektedir. Bu çalışmada sanal gerçeklik teknoloji araçlarının iş sağlığı ve güvenliği sektöründe kullanım sıklığı ve etkinliği araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, sanal gerçekliğin iş sağlığı ve güvenliği süreçleri de irdelenmiştir. Sanal gerçeklikle verilen iş güvenliği eğitimleri araştırılmış yüz yüze iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve sanal gerçeklikle iş sağlığı ve güvenliği eğitimi karşılaştırılmış, çalışmalar değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda ulaşılan sonuçlar ile iş sağlığı ve güvenliği sektöründe sanal gerçeklik teknolojileri ile iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin yaygınlaşmasına yönelik çözüm önerileri geliştirilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği sektöründe sanal gerçeklik teknolojileri ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin kullanımının yaygınlaşmaya başlanmasıyla olumlu kazanımlar elde edileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The use of virtual reality technologies, which are used in many areas around the world, is becoming widespread in the Occupational Health and safety sector. The results obtained in occupational health and safety (OHS) trainings carried out with“virtual reality”technologies in the Occupational Safety Sector show that virtual reality systems contribute significantly and provide advantages compared to traditional methods. In many studies, it is seen that systems developed with virtual reality technologies are starting to replace traditional methods. The opportunities offered by simulative representation models produced in marketing, design and occupational health and safety with virtual reality technologies on realism and depth perception produce effective results. In this study, the frequency and effectiveness of virtual reality technology tools in the Occupational Health and safety sector were investigated. As part of the study, the Occupational Health and safety processes of virtual reality were also examined. Occupational safety trainings given with virtual reality were investigated face-to-face Occupational Health and safety training and occupational health and safety training with virtual reality were compared and studies were evaluated. With the results achieved in this direction, solution proposals have been developed for the dissemination of Occupational Health and safety education with virtual reality technologies in the Occupational Health and safety sector. In the Occupational Health and safety sector, it is thought that positive gains will be achieved by starting to spread the use of virtual reality technologies and occupational health and safety trainings.