Obez çocuklarda serum selenyum ve çinko düzeyleri ile obezite komplikasyonları (İnsülin direnci, dislipidemi ve hipertansiyon) arasındaki ilişki
The association between serum selenium and zinc levels and obesity complications (insulin resistance, dyslipidemia, and hypertension) in obese children
- Tez No: 717537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BOSTAN GAYRET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çinko, obezite, obezite komplikasyonları, selenyum, Obesity, obesity complications, selenium, zinc
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Obezite tüm dünyada yaygın olarak görülen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Eser elementler birçok kofaktör ve koenzimin yapısında yer alırlar ve vücutta önemli bir düzenleyici role sahiptirler. Hatalı beslenme alışkanlıkları sebebiyle obez çocuklarda eser element düzeyleri düşük olabilir. Çalışmamızın amacı eser elementlerden serum selenyum, çinko düzeylerinin obezite ve dislipidemi, hipertansiyon ve insülin direnci gibi obezite komplikasyonları ile arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Materyal-Metod: Bu prospektif kesitsel çalışmaya Haziran-Aralık 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Polikliniğine başvuran 6-13 yaş arası vücut kitle indeksi 95 persentil ve üzerinde olan 45 obez ve aynı yaş grubundaki sağlıklı, vücut kitle indeksi (VKİ) normal persentil aralığında olan 45 çocuk alındı. Kontrol grubundan 2 çocuk serum selenyum ve çinko düzeyleri numune yetersizliği nedeniyle ölçülemediğinden çalışmadan çıkarıldı. Çocuklardan ve ailelerinden yazılı onam alındıktan sonra çocukların öyküleri alınıp yaş, cinsiyet, boy, kilo ölçüldü. VKİ'leri hesaplandı ve VKİ persentilleri saptandı. Cinsiyet, yaş, kilo, VKİ ve VKİ persentili ile sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, açlık kan glukozu, insülin, HOMA-IR, total kolesterol, LDL, TG ve HDL açısından obez ve kontrol grupları karşılaştırıldı. Her iki grubun serum selenyum ve çinko değerleri ölçülerek obez ve kontrol grubunun verileri ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışma yaşları 6 ile 13 arasında değişmekte olan, obez grupta 20'si (%44,4'ü) kız, 25'i (%55,6'sı) erkek; kontrol grubunda 26'sı (%60,5'i) kız, 17'si (%39,5'i) erkek olmak üzere toplam 88 çocukla yapıldı. Olguların %51,1'i obez; %48,9'u ise kontrol grubuydu. Çalışmaya katılan çocukların yaş ortalaması obez grubunda 9,73±2,35, kontrol grubunda ise 9,21±1,98 olarak saptandı. Obez ve kontrol gurubu arasında olguların yaş ve cinsiyetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Obezlerin kilo, VKİ, VKİ persentili, sistolik kan basıncı ve diyastolik kan basıncı değerleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı (sırasıyla; p=0,001, p=0,001, p=0,001, p=0,001, p=0,007). Obez olguların insülin, HOMA-IR, TG, LDL değerleri kontrol olgulardan anlamlı derecede yüksek saptanırken (sırasıyla; p=0,001, p=0,001, p=0,001, p=0,042), HDL değerleri anlamlı x derecede düşük saptandı(p=0,001). Obez grubunda kontrol grubuna göre açlık kan glukozu ve total kolesterol ile anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Obez grubun %57,8'inde hipertansiyon, %55,6'sında insülin direnci, %57,8'inde dislipidemi mevcuttu. Obez ve kontrol grubu birlikte değerlendirildiğinde tüm olguların %67'sinde selenyum eksikliği olduğu görüldü. Obez grubunda kontrol grubuna göre serum selenyum ve çinko düzeyleri arasında istatistiksel anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). Her iki grupta da serum selenyum ve çinko düzeyleri ile açlık kan glukozu, insülin, HOMA-IR, total kolesterol, LDL, TG, HDL, SKB ve DKB arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Çocuklarda serum selenyum düzeyi hem obez, hem kontrol grubunda düşük saptanmıştır ancak aralarında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Obez çocuklarla, kontrol grubu serum çinko düzeyleri arasında da ilişki saptanmamıştır. Ayrıca hem obez, hem kontrol grubunda serum selenyum ve çinko düzeyleri ile obezite komplikasyonları olan insülin direnci, dislipidemi ve hipertansiyonun da ilişkili olmadığı görülmüştür. Çocuklarda serum selenyum ve çinko düzeyleri ile obezite ve obezite komplikasyonları (insülin direnci, dislipidemi, hipertansiyon) arasındaki ilişkiyi aydınlatmak daha geniş örneklem sayısı, daha uzun süreli ve çok merkezli çalışmalar ile mümkün olabilir. Selenyum eksikliği açısından da toplumdaki tüm çocukların değerlendirildiği ve besin alışkanlıklarının sorgulandığı çalışmaların yapılması gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Objective: Obesity is an important and common global public health problem. Trace elements are involved in the structure of many cofactors and coenzymes and have an important regulatory role in the body. Trace element levels may be low in obese children due to inappropriate eating habits. The aim of our study is to evaluate the relationship between serum selenium and zinc levels and obesity and its complications such as dyslipidemia, hypertension and insulin resistance. Material-Method: In this prospective cross-sectional study, between June and December 2021, 45 obese patients aged 6-13 years with a body mass index of the 95th percentile and above, who referred to the Health Sciences University (SBU) Bağcılar Training and Research Hospital Child Health and Diseases Outpatient Clinic, were studied. 45 healthy children with body mass index (BMI) in the normal percentile range were also recruited. Selenium and zinc samples taken from two children in the control group could not be studied because there were insufficient samples and they were excluded from the study. After obtaining written consent from the children and their families, the children's medical histories were taken and age, gender, height and weight were measured. BMIs were calculated and BMI percentiles were determined. Obese and control groups were compared in terms of gender, age, weight, BMI and BMI percentile, as well as systolic blood pressure, diastolic blood pressure, fasting blood glucose, insulin, HOMA-IR, total cholesterol, LDL, TG and HDL. Serum selenium and zinc values of both groups were measured and thus the data of the obese and control groups were evaluated. Results: The study was conducted with a total of 88 children; 20 (44.4%) girls and 25 (55.6%) boys in the obese group, 26 (60.5%) girls and 17 (39.5%) boys in the control group. Their age ranged between 6 to 13 years. 51.1% of the cases were obese group; 48.9% were the control group. The mean age of the children participating in the study was 9.73±2.35 in the obese group and 9.21±1.98 in the control group. There was no statistically significant difference between the age and gender of the cases between the obese and control groups (p>0.05). Weight, BMI, BMI percentile, systolic blood pressure and diastolic blood pressure values of the obese were significantly higher than the control group (p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.007). While xii insulin, HOMA-IR, TG, and LDL values of obese subjects were found to be significantly higher than control subjects (p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.042, respectively), HDL values were found to be significantly lower (p=0.001). There was no significant relationship between fasting blood glucose and total cholesterol in the obese group compared to the control group (p>0.05). In the obese group, 57.8% had hypertension, 55.6% had insulin resistance, 57.8% had dyslipidemia. When the obese and control groups were evaluated together, it was observed that 67% of all cases had selenium deficiency. There was no statistically significant difference between serum selenium and zinc levels in the obese group compared to the control group (p>0.05). There was no significant difference between serum selenium and zinc levels and fasting blood glucose, insulin, HOMA-IR, total cholesterol, LDL, TG, HDL, SBP and DBP in both groups (p>0.05). Conclusion: Serum selenium levels in children were found to be low in both the obese and control groups, but there was no significant relationship between them. No correlation was found between the serum zinc levels of obese children and the control group. Moreover, it was found that serum selenium and zinc levels were not associated with obesity complications such as insulin resistance, dyslipidemia and hypertension in both the obese and control groups. Elucidation of the relationship between serum selenium and zinc levels in children and obesity and obesity complications (insulin resistance, dyslipidemia, hypertension) may be possible if multicenter studies with larger sample size and longer duration are conducted. In terms of selenium deficiency, we think that studies should be conducted in which all children in the population are evaluated and their nutritional habits are questioned.