İlçelerde yaşayan halkın madde bağımlılığına yönelik tutumunun değerlendirilmesi: Bursa Osmangazi ilçesi örneği
Evaluation of attitudes of people living in districts towards substance addiction: The case of Bursa Osmangazi district
- Tez No: 717569
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN ÇÖLGEÇEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmet, Public Administration, Social Work
 - Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Uyuşturucu, İlçe İdaresi, Addiction, Drugs, District Administration
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yalova Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 95
Özet
Türkiye dâhil olmak üzere madde bağımlılığı toplumların bugününü ve yarınını tehdit eden, bilhassa genç kuşakları esir alan çok kapsamlı ve boyutlu bir halk sağlığı sorunudur. 5216 Sayılı Büyükşehirler Yasası düzenlemelerinin yanı sıra gelişen/değişen teknoloji, bilim ve yaşam şartları ile birlikte asırlarca korunan mahalle/köy bağlılığı ve kültürünün yerini, daha esnek ilişkiler çerçevesinde şekillenen ancak mülki teşkilatlanmanın en etkin birimi olan ilçelerin ve kültürünün aldığı görülmektedir. Bağımlılıktan bağ korur anlayışından hareketle günümüzde toplumsal bağın hayat bulmaya başladığı en etkin birim olarak ilçelerde yaşayan halkın uyuşturucu madde bağımlılığına yönelik tutumunun görülebilmesi amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmanın hedefi, uyuşturucu madde bağımlılığının engellenebilmesi, maddelere olan talebin azaltılması, bireylerin maddelerin insan sağlığına etkileri hakkında eğitilmeleri ve bağımlıların rehabilite edilebilmeleri için gerekli stratejileri ortaya koyabilmek olarak belirmiştir. Ayrıca gelecekte esnekliği ancak mutlak bağ oluşturuculuğu ile var olacağı değerlendirilen ilçelerin, bağımlılıkların önlenmesinde sağlayacağı“bağ ”desteğinin ortaya konularak, şekillenecek mülki yapılanmalara kaynak sunulması da çalışmanın özel amacı olarak çizilmiştir. Çalışma tarama araştırma modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma evreni, Bursa İli Osmangazi İlçesi'nde ikamet eden 18 yaş üstü bireylerden oluşmaktadır. Araştırma örneklemi ise kolayda örneklem tekniği yöntemi ile 380 birey olarak belirlenmiştir. Çalışmada, kişisel bilgi anketi ile birlikte daha önce geliştirilen ve geçerliliği kanıtlanmış olan,“Madde Bağımlılığına Toplumsal Bakış Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeğin yapısal doğruluk düzeyini değerlendirmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi, SPSS 21 programı aracılığı ile hesaplamaya alınmış olup sonuçlar %95 güven düzeyinde değerlendirilmiştir. Yapılan analizler ve elde edilen veriler, madde bağımlığı ile toplumun birbirine olan bağlılığı ve sosyal dinamikleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Bu nedenle, uyuşturucu madde bağımlılığı ve uyuşturucuya olan talebin azaltılması, toplum odaklı mücadelede ilçelerde yaşayan halkın ve kurumların birbirleri ile koordineli bir yaklaşım ve bağ içerisinde bulunulması ile sağlanabilecektir. Bu maksatla başta ilçe sakinleri arasında olmak üzere bağ tesis etmenin, bağımlılığı önlemede başat rol oynayacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Drug addiction, including in Turkey, is a very extensive and dimensional problem that threatens the present and tomorrow of societies, especially capturing the younger generations. 5216 Metropolitan Law and regulations, as well as emerging/changing technology, science, and living conditions, along with guarded for centuries neighbourhood/village commitment and the location of culture, within the framework of relations that is shaped more flexible, however, which is the most effective unit for civil teskilatlanman of the county, and it is observed that culture. Moving from dependence approach protects the vineyard today to find the most effective social unit the life of the bond the people who live in the county attitudes towards drug addiction drug addiction is preventing the objective of this study which was conducted in order to be seen, demand reduction, and individuals so that they can be rehabilitated addicts be educated about the effects of substances as to be able to reveal the strategies needed appeared. In addition, the special purpose of the study is to present the“bond”support that the districts, whose flexibility is assessed to exist only with absolute bondbuilding in the future, will provide in the prevention of dependencies, and to provide resources to the property structures that will be formed. The study was carried out using the screening research model. The study group consists of individuals over the age of 18 residing in Osmangazi District of Bursa Province. The research sample was determined as 380 individuals using the easy sampling technique method. In the study, the“Social Perspective Scale on Substance Abuse”, which was previously developed and proven to be valid, was used together with the personal information questionnaire. In order to test the structural correctness of the scale, confirmatory factor analysis was applied. The analysis of the obtained data was taken into account through the SPSS 21 program and the results were evaluated at a 95% confidence level. The analyzes carried out and the data obtained point to the relationship between drug addiction and the interconn decency of society and social dynamics. Therefore, the reduction of drug addiction and the demand for drugs will be achieved by a coordinated approach and commitment of the people and institutions living in the districts to each other in the community-oriented struggle. For this purpose, it has been evaluated that establishing dec, especially among the residents of the district, will play a major role in preventing addiction.