Kurum içi iletişim sürecince kamusal alanda kadının yeri
The place of woman in the public sphere in the internal communication process
  1. Tez No: 717574
  2. Yazar: KÜBRA ÜSTÜNDAĞ AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK SOLMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Relations, Public Administration, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal iletişim, kamusal alan, toplumsal cinsiyet, mobbing, cam-tavan, Corporate communication, public sphere, gender, mobbing, glass –ceiling
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Toplumun ataerkil düzende kadından beklediği kadının kamusal alanda yer almadan önce ev içi ile sınırlı olan özel alanda yer almasıdır. Cinsiyet temelli sosyal ve kültürel yapıların toplumsal erkler ile birleşimden dolayı kadın ve erkek dolaylı veya dolaysız bir biçimde bazı kalıplara ve rollere bürünmektedirler. Özellikle kadının çocuk bakımına olan fıtri yakınlığı cinsiyet temelli iş bölümünü desteklediği için kadının birçok alandan mahrum kalmasına sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla, özellikle kadının toplumsal ve kamusal alana olan katılımına ket vurmaktadır. Tüm bunlar neticesinde ise çeşitli derecelerde ve niteliklerde eşitsizlikler ortaya çıkmakta ve bu da kadının sosyal ve kamusal alana etkin katılımını engellemektedir. Bu çalışmada kurum içi iletişim süreci içerisinde kamusal alanda kadınların sosyal, politik ve ekonomik açıdan kağıt üzerinde sahip oldukları hakların yanında pratikte maruz kaldıkları negatif ayrımcılığın ve baskının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın örneklemini Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay, Meram, Selçuklu bölgesi merkez ilçe belediyelerinde çalışan 131 kadın kamu personeli oluşturmaktadır. Ayrıca araştırma çalışması 5 li likert ölçekli tablo soru modeli ile ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
What the society expects from woman in the patriarchal order is that woman takes place in the private space limited to the house before taking part in the public space. Owing to the session of gender –based social and cultural structures with social powers, man and woman presume some patterns and roles directly or indirectly. Particularly because woman's innate familiarity to childcare sides gender-based division of labor, it causes woman to be destitute of many areas. Accordingly, it inhibits woman's participation in the social and public sphere. Consequently, inequalities of several degrees and qualities come up and it inhibits woman's active participation in the social and public sphere. In this study, it is aimed to examine the negative discrimination and pressure that women are liable to in practice as well as the economical, political and social rights women have on paper in the public sphere withinside the internal communication duration. In accordance with this aim, while the sample of the study was contained 131 female civil servants working in Konya Metropolitan Municipality and 3 central district municipalities, that is to say Karatay, Meram and Selçuklu, the research study was handled with 5 point likert scale table question model.