Fen eğitiminde eğitsel robotların kullanımının incelenmesi
Investigation of the use of educational robots in science education
  1. Tez No: 717578
  2. Yazar: TUBA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR BÜYÜK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Eğitimde Teknoloji Kullanımı, Eğitsel Robotlar, Nitel Araştırma, Science Education, Use of Technology in Education, Educative Robots, Qualitative Research
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Fen eğitiminde eğitsel robotların kullanımının araştırıldığı bu çalışma nitel yöntemle tasarlanmıştır. İlk problemin çözümünde 23 eğitim paydaşıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. İkinci problemin çözümünde eylem araştırması kullanılmıştır. Bu kapsamda bir fen bilimleri öğretmeninin eğitsel robotları dersine entegre etme süreci izlenmiştir. Veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Katılımcıların görüşlerinden elde edilen bulgular; fen eğitiminde eğitsel robot kullanımının yeterli düzeyde olmadığını göstermektedir. Ancak katılımcılardan elde edilen bulgular; bu durumu farklı bağlamlar üzerinden açıkladıklarını göstermiştir. Katılımcıların görüşlerinden edilen diğer sonuçlar ise; fen bilimleri öğretmenlerinin eğitsel robot kullanımına yönelik eğitim almaları gerektiğini, okul müdürlerinin eğitsel robotların öğretmeni destekleyici olmaları gerektiğini, eğitsel robotların üretiminde izlenen kriterlerin eğitim bağlamında yeniden revize edilmesi ve üreticilerin eğitimcilerle daha fazla iş birliği içinde olmaları gerektiğini göstermiştir. Öğretmenle yürütülen süreçten elde edilen bulgular; öğretmenlerin teknolojik alan bilgisi düzeylerinin iyileştirilmeye muhtaç olduğunu, ürün temini ve kullanımı noktasında okul müdürünün desteğine ihtiyaç duyduklarını, uygulamaların zaman alıcı olduğunu, eğitsel robotların üretiminde eğitimcilerle gerçekleştirilen iş birliğinin yetersiz kaldığını göstermiştir. Her bir eğitim paydaşının sorumluluğunun açığa çıkarıldığı bu araştırma sonucunda, katılımcı gruplarına ve araştırmacılara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This work searches about the usage of educative robots in science education is designed with qualitative methods. In the solution of first problem, semi structured interviews were built with twenty-three shareholders. Action research method was used for the solution of the second problem. In this context, the process how a science teacher integrates educative robots to his lesson was monitored. Data were analyzed with content analysis method. Findings received from participants' view show that usage of the educative robot in science education is not sufficient. However, findings obtained from participants show that they explain this insuffiency with different contexts. Other findings received from participants show that science teachers need to receive education on the usage of educative robots, and school principles need to be supportive for the usage of educative robots among teachers, and criteria in production of educative robots need to be revised in context of education, and manufacturers need to be more cooperate with educators. Findings received from the process conducted with the teacher show that teachers require to develop their technological competence level and need a support from school principles in terms of device supply and device usage, and applications are time consuming, and the cooperation between manufacturers and educators in producing the educative robots is insufficient. In the result of this research which highlights the responsibility of each school shareholders, various advices are given to participant groups and researchers.