Sosyal bilgiler dersini alan Suriyeli ve Türk ortaokul öğrencilerinin temel değerlerinin ve demokratik bilinçlerinin incelenmesi
Investigation of basic values and democratic consciousness of Syrian and Turkish secondary school students taking social studies course
- Tez No: 717639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, Sosyal Bilgiler Eğitimi, Suriyeli Öğrenciler, Citizenship, Social Studies Education, Graduates
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sosyal Bilgiler dersi; tarih, coğrafya, yurttaşlık mihver dersleri etrafında şekillenmiş içerisinde farklı disiplinleri de barındıran bir yapıya sahiptir. Sosyal bilgiler dersi Türk Eğitim Sistemi içerisinde yer alan öğrencilere Adalet, Bağımsızlık, Dayanışma, Vatanseverlik gibi değerleri vermeyi amaçlar. Bu doğrultuda öğrencilere vatandaşlık bilinci ve yurttaşlık kültürü kazandırma konusunda önem teşkil etmektedir. Suriyede 2011 yılında patlak veren iç savaş neticesinde milyonlarca Suriyeli öncelikle kendilerine en yakın ülkelere göç etmek zorunda kaldılar. Türkiye, Irak, Mısır, Lübnan,Ürdün ve diğer Afrika ülkelerine çok sayıda Suriyeli mülteci olarak gitmiştir. Sonuç olarak Türkiye, en uzun kara sınırını oluşturduğu komşusu olan Suriyeden dalgalar halinde göçler almıştır. 2021 yılı itibariyle yaklaşık 5 milyon Suriyeli sığınmacı ülkemiz sınırları içerisinde gerek kamplarda gerekse şehirlerde yaşam mücadelesi vermektedir. Gelen mültecilerin hemen hemen yarısı 0-18 yaş grubu aralığındadır. Bu da gösteriyor ki yadsınamayacak seviyede eğitim gereksinimi olan mülteci ülkemizde geçici olarak da olsa ikamet etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığımız bu sığınmacıların eğitim ihtiyaçlarının giderilmesi ve suriyeli sığınmacıların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonunun sağlanması için PICTES Projesini hayata geçirmiştir. Bu çalışmanın amacı güncel müfredat doğrultusunda işlenen sosyal bilgiler dersinin vatandaşlık ve demokrasi kazanımlarının, oluşturmayı amaçladığı Türk ve Dünya vatandaşı kültürünün Suriyeli ve Türk öğrenciler açısından karşılaştırılması ve yorumlanmasıdır. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, temel demeokratik değerler ölçeği ve demokratik bilinç ölçeği kullanılmıştır. Araştırma Hatay'ın Altınözü ilçesini, 163 Suriyeli 163 Türk olmak üzere toplamda 326 öğrenciyi kapsamaktadır. Araştırma neticesinde Suriyeli öğrencilerin vatandaşlık algısının, demokratik tutum ve değerlerinin Türk öğrencilere göre düşük olduğu gözlenmiştir. Suriyeli kız ve erkek öğrenciler arasında vatandaşlık algısı ve demokratik bilinç açısından anlamlı farklılıklar görülmüştür. Erkek öğrencilerin demokratik bilinç düzeyleri kız öğrencilerden daha fazla olarak bulunmuştur. Ayrıca Türk öğrencilerin anne eğitim seviyeleri ile Suriyeli öğrencilerin baba eğitim seviyelerindeki değişimlerin öğrencilerin demokratik bilinç ve temel demokratik değerlerinde farklılaşmaya sebebiyet verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Social Studies course; It also encompasses different disciplines in all departments consisting of history, geography and civic axis sections. It is good that it is like Justice, Independence and Patriotism in the Turkish Education System. It cares about bringing citizenship awareness and culture of these citizens to the culture. In Syria will have to use it as soon as possible before the project in 2011 will be used. It has been used as a large number of refugees to Turkey, Iraq, Lebanon, Jordan and other countries. As a result, migrations in waves from Turkey's most land border, which is the water that passes through the region, ended. During 2021, about 5 million villagers are struggling to survive in education camps. Almost 0-18 age group clothes of incoming refugees. This is experienced as well that what is undeniably education resides in a way that fits. The Ministry of National Education has implemented the PICTES Project in order to benefit from the education of these refugees and to provide their regions to the Turkish Education System in Syria. This is the comparison and interpretation of the achievements and gains of education in the current education education for educational purposes, the education in Turkey and the world it aims to create, and Turkish goals. In the study, the procedure from quantitative research was applied. Information in terms of data collection tool personal formula, main point of view and main direction. The research is to have a total of 326 students in Altınözü district of Hatay, 163 systems, 163 Turks. It is thought that the perception, democratic thoughts and values of the research belief belief will see Turkish. It represents our thoughts on information about the everyday class of boys and girls. An undisputed night with men. In addition, education in Turkish education education and education in educational institutions in education education are designed to be designed in democratic thinking and basic education.