Osmanlı Dönemi edebiyat ve tefsir çalışmalarına çağdaş Arap yazarların yaklaşımları
Approaches of contemporary Arab writers to Ottoman Period literature and interpretation studies
  1. Tez No: 717667
  2. Yazar: KERİM KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAİMA İSRAFİLOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Dönemi, Tefsir, Arap Edebiyatı, Mısır, Suriye, Şam. (KAYA, Kerim, Literary Analysis of the Approaches of Contemporary Arab Writers to the Ottoman Period, Master's Thesis, Erzincan, 2021), Ottoman Period, Qur'an interpretation, Arabic Literature, Egypt, Syria, Damascus
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmanın amacı, Îd Fethi, Ömer Mûsâ Bâşâ ve Muhammed Seyyid Kîlânî'nin eserlerinden hareketle Arap Edebiyatı tarihi açısından Osmanlı dönemini değerlendirmektedir. Zira bu üç yazar, pek çok edebiyatçının Osmanlı dönemini, Arap edebiyatının en kısır ve en durgun dönemi olduğu iddialarını reddetmekte ve dönemin araştırmacılar tarafından bilinçli bir şekilde ihmal edildiğini vurgulamaktadırlar. Çalışmada söz konusu yazarların eserleri detaylı olarak incelenmiş ve değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Çağdaş Arap Edebiyat araştırmacıları; Îd Fethi, Ömer Mûsâ Bâşâ ve Muhammed Seyyid Kîlânî'nin çalışmalarından ortaya çıkan sonuç, Osmanlının hâkim olduğu dönemin din, edebiyat, tarih gibi alanlarında verimli bir dönem olduğudur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the Ottoman period in terms of the history of Arabic Literature based on the works of Îd Fathi, Ömer Mûsâ Bâşâ and Muhammed Seyyid Kîlânî. These three authors reject the claims of many writers that the Ottoman period was the most vicious and stagnant period of Arab literature and emphasized that the period was deliberately neglected by researchers. In this study, the works of these authors were examined in detail and subjected to evaluation. Contemporary Arabic Literature researchers; The result of the works of Fethid Fethi, Ömer Mûsâ Bâşâ and Muhammed Seyyid Kîlânî is that the period when the Ottoman Empire was dominant was a productive period in areas such as religion, literature and history.