ديوان نخبة الأشعار المسمى بالدرِّيَّاتللوزير عبد الله باشا بن مصطفى بن محمد، الروميكوپريلى زاده الوزي)دراسة وتحقيق
Abdullah Paşa b. Mustafa b. Muhammed Köpürlü Zâde Ed-Durriyât isimli divanının tahkik ve analizi
  1. Tez No: 810214
  2. Yazar: TAREQ YASEEN NSAIF MAJMAIE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Kutaiba FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, Abdullah Paşa, Nuhbetü'l-eşâr, ed-Dürriyyât, Köprülü Paşa, the Arabic language. Abdullah Pasha. Nuhab al-Ashaar. Al-Duriyyat. Minister koprili
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Vezir Köprülüzâde Abdullah Paşa'nın (ö. 1148) ed-Dürriyyât İsmiyle de Bilinen Nuhbeti'l-Eş'âr İsimli Divan'ının Tahkik ve Analizi. Bu çalışmada vezir Köprülüzâde Abdullah Paşa'nın ed-Dürriyyât ismiyle de bilinen Divanı Nuhbeti'l-Eş'âr isimli eserinin tahkik ve analizi yapılmıştır. Eserin önemi müellifin ilmi ve siyasi konumundan kaynaklanmaktadır. Müellif Osmanlı devleti vezirlerinden olup, önemli bir şair ve ediptir. Sadrazamlık görevini de yürütmüş, şöhreti yayılmış, ilim ve edebiyat konusunda iyi yetişmiş, eşine az rastlanır şekilde belagat, kelimelerin tatlılığı ve şiirlerindeki inceliği ile tanınmıştır. Divan yazarın yaşadığı dönemi tanıtması ve bize o dönemin sosyal, siyasi ve bilimsel yaşamının net bir resmini verdiği için de önemlidir. Divanda yer alan gazel, övgü ve diğer nazım şekilleri o dönemde kullanılan şiir üslupları ve belagat imgelerini göstermektedir. Araştırmanın hedeflerini gerçekleştirmek için müellifin yaşadığı asır, şahsi ve ilmi hayatı, şairin ilmi ve şahsi hayatına etki eden dönemin meşhur olayları anlatılırken betimleyici tarihsel metot tercih edilmiştir. Metnin yazılması, harekelenmesi, nüshaların karşılaştırılması, görüş, nakil ve beyitlerin asli kaynaklardaki yerlerinin gösterilmesi konularında talik ve tahkik yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan neticelerden önemlileri şunlardır: Divanda yer alan kasidelerin konuları değişiklik arz etmektedir. Gazel, teşvik, zühd, münacat, naat, Allah sevgisi ve daha birçok konu gazelde yer almıştır. Övgüler mal ve makam kazanma amacıyla yapılmamıştır. Şiirlerinde müstehcen ve cinsel içerikli kelimeler yer almamaktadır. Çoğu zaman kasidelere klasik Arap şiirlerinden örnekler vererek başlamıştır. Şair divanı 16 bahirden seçtiği 10 bahir şeklinde yazmıştır. Şair şiirlerinde görsel imgeler, teşbih ve istiareyi kullanmış, az da olsa başka şiirler ve dini kitaplardan alıntılara yer verilmiştir. Üslubunda yumuşaklık, uysallık yaygınken bariz bir şekilde yapmacıklık ve belirsizlikten uzak durmuştur. İfadeleri dengeli ve belagate uygundur. Şiirlerinde İslam'ın güzel ahlakı ile bezenme özelliği hakimdir. Biyografisinde de ifade edildiği gibi fıkıh, hadis ve tefsir gibi İslâmî ilimleri devrinin büyük âlimlerinden aldığı için bu durum gayet normaldir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the study and investigation of the Diwan“Nuhab al-Ashaar”called“Al-Duriyyat”by Minister Abdullah Pasha, koprily Zadeh (T. 1148 AH). The value of this Diwan comes from the scientific and political status of its author in his era, . He is one of the ministers of the Ottoman Empire, and a prominent linguist, whose fame became famous, as he gained an abundance of science and literature, and he was endowed with eloquence, sweetness of words, and delicate poetry that we find in this poetic collection. The importance of this collection also lies in the fact that it expresses the era to the author, and gives us a clear picture of the social, political and scientific life of that era. The spinning in the diwan shows us the pattern of rhetorical methods and images used in that period, as well as praise and other topics that this diwan dealt with. In order to achieve the objectives of the study, the researcher followed the historical descriptive approach, when talking about the author's era, presenting his biographical and scientific biography, and mentioning the most prominent events that affected his personality and scientific output. In the investigated section, he followed the method of investigation and commentary in terms of: copying and adjusting the text, comparing between copies of the book, extracting sayings, sayings and poetic verses and attributing them to their sources and collections. The most important conclusions of this study were: That this poetic collection of the minister Kobrily Zadeh varied his poems in terms of the topics in which he was organized, between spinning, longing, asceticism, invocation to God Almighty, describing the Prophet PBUH and the love of God Almighty, travel and other topics. And his praise was not intended to gain and collect money, and his flirtation does not contain the words of indecency and obscenity, and he often opens his poems with a flirtatious introduction on the approach of ancient Arabic poetry, and the poet organized his collection on ten rhythms that he chose from among sixteen rhythms, The poet also used graphic images in his collection of similes and metaphors, and his collection included quotations, albeit in a few places, and his style was characterized by smoothness, ease, and distance from affectation and ambiguity in most of his poems. This is natural, as he received Islamic sciences from jurisprudence, hadith, and interpretation from the great scholars of his time, as is known in his biography.