Spor yapan ve yapmayan bedensel engelli bireylerde psikolojik dayanıklılık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of psychological resilience levels of physically disabled individuals who play and do not do sports
- Tez No: 717704
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM IŞIK AFACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bedensel Engel, Psikolojik Dayanıklılık, Spor, Physical Disability, Resilience, Sport
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu araştırma, spor yapan ve spor yapmayan bedensel engelli bireylerin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin incelenmesi amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, analitik-kesitsel olarak, bedensel engelli spor yapan ve spor yapmayan 351 kişi ile gerçekleşti. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve psikolojik dayanıklılık ölçeği ile toplandı. Verilerin analizinde iki grubun (spor yapma durumu, cinsiyet, medeni durum, engelli oluş nedeni) karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklem T Testi, ikiden fazla grubun (yaş, eğitim durumu, sigara kullanımı, var olan engel türü, engel derecesi, aktif spor yılı, spor branşı kategorisi) karşılaştırılmasında ANOVA analizi kullanıldı. Varyans homojenliğinin tespitinde Levene Testi kullanıldı. ANOVA analizi sonucunda elde edilen anlamlı farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığının belirlenmesinde kullanılan çoklu karşılaştırma testlerinin seçimi, Levene Testi sonucu dikkate alınarak yapıldı. Bulgular: Bedensel engellilerin psikolojik dayanıklılık düzeyleri spor yapma durumu değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi. Bedensel engellilerin psikolojik dayanıklılık alt boyut puanları spor yapma durumu değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdi. Sonuç: Sporun bedensel engelli bireylerin psikolojik dayanıklılık düzeylerini olumlu yönde etkilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was carried out with the aim of examining the psychological resilience levels of physically disabled individuals who do and do not do sports. Material and Methods: The research was carried out analytically and cross-sectionally, with 351 physically handicapped people who did and did not do sports. The data were collected with the personal information form prepared by the researcher and the psychological resilience scale. In the analysis of the data, the Independent Sample T-Test was used to compare two groups (doing sports, gender, marital status, disability reason) for more than two groups (age, education level, smoking, existing disability type, disability degree, active sports year, sports branch). category) ANOVA analysis was used. Levene Test was used to determine the homogeneity of variance. The selection of multiple comparison tests used to determine which groups resulted from the significant difference obtained as a result of the ANOVA analysis was made by considering the Levene Test result. Results: The psychological resilience levels of the physically disabled showed a statistically significant difference according to the variable of doing sports. The psychological resilience sub-dimension scores of the physically disabled showed a statistically significant difference according to the variable of doing sports. Conclusion: It has been determined that sports have a positive effect on the psychological resilience levels of individuals with physical disabilities.