Farklı kültürlerde spor kavramına ilişkin algının belirlenmesi: Bir metafor analizi
Determining the perception of the concept of sports in different cultures: A metaphor analysis
  1. Tez No: 717730
  2. Yazar: TURGAY SEMİH YAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLAYDA GÜLSEREN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Kültür, Metafor, Kültürel Boyutlar, Sport, Culture, Metaphor, Cultural Dimesions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Araştırmanın amacı farklı kültürlerdeki bireylerin spor kavramına yönelik algılarını belirlemektir. Farklı kültürleri belirlemek ve elde edilen verileri analiz etmek adına“Geert Hofstede'in Kültürel Boyutlar Kuramı”bu araştırmanın kuramsal çerçevesini oluşturmaktadır. Kültürel boyutlara göre farklı olduğu tepsit edilen iki ülkenin spor hakkındaki algılarını belirlemek adına metafor yöntemi tercih edilmiştir. Dahası, ülkelerin oluşturdakları metaforlar ile spor göstergeleri ve sosyoekonomik seviyeleri arasındaki ilişkiden söz edilmiştir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan fenomenoloji (olgu bilim) kullanılmıştır. Katılımcılara online form yoluyla ulaşılarak, 15 kişisel bilgi sorusu ve 1 metafor sorusuna cevap vermeleri istenmiştir. Araştırmada Türkiye'den 188 Almanya'dan 180 katılımcının spor ile ilgili oluşturdakları metaforlar incelendiğinde, Türkiye (157), Almanya (148) olmak üzere toplam 305 metafor anlamlı bulunmuş ve analize dahil edilmiştir. Geert Hofstede'in kültürel boyutları kuramına göre farklı kültürel boyutları bulunan iki ülke arasında, spor algısına yönelik oluşturulan metaforlar arasında da farklılık görülmektedir. Araştırmaya Türkiye'den katılan 157 katılımcı spor kavramına yönelik 75 farklı metafor oluştururken, Almanya'dan katılan 148 katılımcı 78 farklı metafor oluşturmuştur. İki farklı kültürün oluşturdukları metaforlar ve kategoriler incelendiğinde Türkiye'den katılan katılımcıların metaforları 16 kategori, Almanya'dan katılan katılımcıların metaforları ise 15 kategori altında toplanmıştır. Spora yönelik metaforlar ağırlıklı olarak olumlu anlam taşımakla birlikte Almanya'dan katılan katılımcılar için bazı olumsuz metaforlar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the perceptions of individuals in different cultures towards the concept of sport. In order to determine the perceptions, the metaphor method was preferred. In order to identify different cultures and analyze the data obtained, Geert Hofstede's“Cultural Dimensions Theory”constitutes the theoretical framework of this research. Moreover, the relationship between the metaphors created by the countries and the sports indicators and socioeconomic levels has been mentioned. Phenomenology, one of the qualitative research methods, was used in this study. Participants were contacted via the online form and asked to answer 15 personal information questions and 1 metaphor question. When the metaphors formed by 180 participants from Germany, 188 from Turkey, were examined, a total of 305 metaphors, Turkey (157) and Germany (148), were found to be significant and included in the analysis. According to Geert Hofstede's theory of cultural dimensions, there is a difference between the two countries with different cultural dimensions and the metaphors created for the perception of sports. While 157 participants from Turkey created 75 different metaphors for the concept of sport, 148 participants from Germany created 78 different metaphors. When the metaphors and categories created by two different cultures are examined, the metaphors of the participants from Turkey are gathered under 16 categories, and the metaphors of the participants from Germany are gathered under 15 categories. While metaphors for sports have predominantly positive meanings, some negative metaphors have been identified for participants from Germany.