Latin Amerika'da Kurtuluş Teolojisi'nin siyaseti: Nikaragua örneği
Politic of the Liberation Theology in Latin America: The case of Nicaragua
  1. Tez No: 717815
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN UYSAL OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kurtuluş Teolojisi, Marksizm, FSLN, Nikaragua, Katolik Kilisesi, Liberation Theology, Marxism, FSLN, Nicaragua, Catholic Church
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Tarih boyunca din, birçok toplumu dolaylı ve doğrudan etkilemiştir. Bu etkileme bazen din merkezli fikirler, görüşler ve pratikleri ile bazen de kurumlarıyla olmuştur. Tüm bu bileşenleri ve faktörleri içinde barındıran Kurtuluş Teolojisi, İkinci Dünya Savaşı sonrası Latin Amerika'da sosyal, ekonomik ve politik değişimlere müdahil olarak eşitlikçi, adaletli ve temel insan haklarının ön planda olduğu bir toplum inşa etme amacı gütmüştür. Tarihi referansları da öz önünde bulundurularak dönemin önemli yaklaşımlarından Marksizm'in tezleri Latin Amerika'nın analiz edilmesi noktasında kullanılmıştır. Bunun yanı sıra Hristiyanlık inancının teolojik yaklaşımlarından farklı olarak sadece teorik ve teolojik fikirler değil aynı zamanda Latin Amerika'nın içinde bulunduğu eşitsizlik, yoksulluk ve adaletsizliklerin değişimi için pratik (değişim için harekete geçme) fikrini ön plana çıkarmıştır. Bu çalışmada öncelikle Kurtuluş Teolojisi'nin teorik ve teolojik anahatlarına, temel amaç ve hedeflere değinilmiştir. Daha sonra Kurtuluş Teolojisi ile Marksizm arasında kurulan bağ temel benzerlikler ve farklılıklar ele alınmıştır. Son olarak ise Kurtuluş Teolojisi yaklaşımının Marksizm'in uygulama alanı olan Nikaragua Sandinist Devrimi analiz edilmiştir. Bu çalışmanın amacı,“Kurtuluş Teolojisi”ile“Marksizm”arasındaki ilişkiyi inceleyen kapsamlı bir çalışmanın yapılmamış olmasından hareketle, dinin referans alındığı Latin Amerika ülkelerinde olduğu gibi bazı uluslararası toplumlara alternatif olup olmayacağı saptanmaya çalışılmıştır. Bunun sonucunda elde edilen verilere göre –Nikaragua'da devrim öncesi ve sonrası pratikler göz önünde bulundurulduğunda-, özelde Kurtuluş Teolojisi ve Marksizm genelde birbirlerine zıt görülen yaklaşımlar arasında etkileşim olabileceği, mevcut toplum modellerine alternatif olacağı, temel insan haklarının gözetildiği, eşitlikçi ve adaletli bir toplum inşa edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, religion has indirectly and directly influenced many societies. This influence has sometimes been with religion-centered ideas, opinions and practices, and sometimes with institutions. Liberation Theology, which contains all these components and factors, it aimed to build a society in which egalitarian, just and fundamental human rights are at the forefront by intervening in social, economic and political changes in Latin America after Second World War. Taking into account the historical references, the theses of Marxism, one of the important approaches of the period, were used to analyze Latin America. In addition, unlike other Christianity the theological approach, not only theoretical and theological opinions, but also in Latin America, inequality, poverty and injustice for the exchange of Practical (Action for change) the idea of fore. This study primarily focuses on the theoretical and theological outlines of Liberation Theology, the main goals and objectives. Later, the main similarities and differences between Liberation Theology and Marxism were deciphered. Finally, the field of application of the theological approach and Marxism, the Nicaraguan Sandinist Revolution, has been analyzed. The purpose of this study is to determine whether there will be an alternative to some international societies, such as in Latin American countries where religion is referenced, dec on the fact that no comprehensive study has been conducted examining the relationship between“Liberation Theology”and“Marxism”. Obtained as a result of this, -considering what they had done during pre and post revolution in Nicaragua- and, in particular, the interaction between liberation theology and Marxism generally opposite each other that there could be the common approaches, the model would be an alternative to the existing community, compliance with basic human rights, it was concluded that an equitable and fair society could be constructed.