An example case of high-skilled refugees: Syrian doctors in Turkey
Yüksek nitelikli mülteciler örneği: Türkiye'deki Suriyeli doktorlar
  1. Tez No: 717881
  2. Yazar: BETÜL MERVE TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Nitelikli göç, Vasıfsızlaşma, Suriyeli mülteci doktorlar, Türkiye'deki Göçmen Sağlığı Merkezleri, SIHHAT projesi, High-skilled migration, Deskilling, Syrian refugee doctors, Migrant Health Centers in Turkey, SIHHAT project
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TED Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez, Suriyeli mülteci doktorların Türkiye'deki istihdam deneyimlerini inceleyerek, onların kesişen mülteci ve mesleki kimliklerinin somutlaşmasını analiz etmektedir. SIHHAT Projesi kapsamındaki Göçmen Sağlık Merkezlerindeki (MHC) Suriyeli doktorların istihdam modeli, bu doktorların Türkiye'de kariyerlerini yeniden inşa çabalarını araştırmak amacıyla bir odak noktası olarak kullanılmıştır. Bu tez, Suriyeli doktorlara ilişkin nitel bir araştırmadır ve sonuçları sadece örneklemi temsil etmektedir. Bu çalışma, katılımcıların, yüksek nitelikli göçmenler ile mültecilerin karşılaştığı zorlukların bir kombinasyonunu yaşadıklarını ortaya koymuştur. Mülteci doktorların beceri düzeyleri homojen değildir ve vasıfsızlaşmaya karşı direnç kapasiteleri farklıdır. Mülteciliğin getirdiği kısıtlamalar, refah sektörünün katı düzenlemeleri ve ev sahibi ülkenin nitelik tanımaya ilişkin standartlaştırılmış kriterleri, katılımcıların vasıfsızlaşarak veya fazla nitelikli olarak istihdam edilmeleri ihtimalini artırmıştır. Bu itibarla, Suriyeli mülteci doktorların Türk sağlık sistemine entegrasyonun sağlanması için heterojen politikalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the employment experiences of Syrian refugee doctors in Turkey and analyzes the embodiment of their intersecting refugee and professional identities. The employment model of Syrian doctors at the Migrant Health Centers (MHCs) under the SIHHAT Project is used as a focal point to study their career rebuilding efforts in Turkey. The thesis is a qualitative research on Syrian doctors and its results represent only the sample. This study found that participants were experiencing a combination of the challenges encountered by high-skilled migrants and refugees. Refugee doctors are not homogeneous in their skill levels and their resistance capacities to deskilling are different. Limitations of being a refugee, welfare sector's strict regulations, and host country's standardized skill recognition criteria increased the odds of being deskilled and overqualified in employment for the participants. Thus, heterogeneous policies are needed for integrating Syrian refugee doctors into the Turkish healthcare system.